Jurnalul.ro Calendar Sărbătoare cu cruce ROȘIE în calendar! Ce sfinți sunt prăznuiți pe 30 ianuarie?

Sărbătoare cu cruce ROȘIE în calendar! Ce sfinți sunt prăznuiți pe 30 ianuarie?

de Andreea Tiron    |   

Creștinii îi prăznuiesc astăzi, 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur sunt sărbătoriţi de Biserică împreună în ziua de 30 ianuarie.

Pomenirea fiecăruia dintre ei se face și separat: Sfântul Vasile cel Mare la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur la 13 noiembrie și 27 ianuarie.

De ce sunt sărbătoriți împreună cei trei Sfinți?

Sfinții Trei Ierarhi au trăit în secolul al IV lea și au luptat împotriva ereziilor vremii. La momentul acela, apăruse o dezbinare între credincioși privind rolul fiecărui ierarh în viața Bisericii. Din acest motiv, Sfinții Trei Ierarhi s-au arătat împreună Episcopului Ioan al Evhaitelor și i-au spus într-un glas: "La Dumnezeu una suntem și nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnați fiind de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea, și de vei chema pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, împreunează-ne prăznuirea într-o singură zi."

Sfinții Trei Ierarhi au apărat dreapta credință și unitatea Bisericii într-o perioadă dificilă, când era foarte greu de înțeles cum Dumnezeu este Unul în Ființă și, în același timp, Întreit în Persoane (Sfânta Treime). Cei trei mai sunt numiți și mari dascăli, acest lucru însemnând nu doar cei care transmit informații, ci și cei care și le însușesc, le trăiesc și le arată prin tăcere.

Deşi cunoscuţi şi apreciaţi cu mult înainte pentru faptele lor, Sfinţii Trei Ierarhi au primit recunoaşterea deplină abia în 1936. La primul congres internaţional al profesorilor de teologie, au fost desemnaţi drept protectori ai instituţiilor de învăţământ teologic ortodox.

Fiecare dintre cei Trei Ierarhi a beneficiat de o educaţie deosebită şi a urmat cursurile celor mai înalte şcoli ale vremii, de la Alexandria, Antiochia sau Constantinopol. Seriozitatea, inteligenţa şi profunzimea gândirii le-au dobândit urmând calea bisericii şi a învățăturii. Întreaga lor viaţă şi activitate au fost dedicate Bisericii şi umanităţii. Ei au reuşit să ridice la un nivel superior Biserica Mântuitorului, printr-un nou mod de manifestare, în slujba omului.

Sfaturi de urmat de la Sfinții Trei Ierarhi:

Sfântul Vasile cel Mare:

Liniștea este începutul curățirii sufletului.

Să imiți pământul, omule, și să rodești ca el. Să nu te arăți mai rău decât el, cel neînsuflețit. Deoarece acela nu scoate roade pentru propria sa desfătare, ci ca să-ți slujească ție, în timp ce rodul bunătății pe care îl faci tu, îl aduni pentru tine.

Mulțumirea cu puțin este singura comoară care nu se sfârșește niciodată.

Se întâmplă adeseori ca prietenii noștri să lucreze spre pierzarea noastră, iar vrășmașii noștri spre binele nostru.

Sfântul Grigorie Teologul:

Nu-ți întinde mâinile tale la Cer, ci la mâinile săracilor. Dacă îți vei întinde mâinile la cele ale săracilor, vei apuca vârful Cerului.

Este bine să biruim obrăznicia cu bunătatea și să-i facem mai buni pe cei care ne nedreptățesc, pe care îi suportăm atunci când suferim din pricina lor.

Atâta vreme cât te afli în fericire și ești bogat, ajută pe cel care suferă. Nu aștepta să suferi și tu ca să înveți cât de mare rău este neomenia și cât de mare bunătate este milostivirea față de cei care au nevoie.

Să nu dorești slava deșartă, deoarece este mai bine să fii cineva, decât să crezi că ești. Dacă însă ești nesățios, să nu urmărești slava omenească, căci cu ce se folosește maimuța atunci când aude că este numită leu?

Sfântul Ioan Gură de Aur:

Vrei să te asculte femeia, așa cum ascultă Biserica de Hristos? Atunci străduiește-te și tu să te îngrijești de ea precum Hristos face pentru Biserică. Și dacă va trebui să-ți dai viața pentru ea sau să te ostenești de multe ori peste putere sau să suferi și să pătimești multe, să nu le eviți. Deoarece nu trebuie să uiți că, deși vei suferi toate acestea, în esență nimic nu ai făcut, în comparație cu cele pe care le-a făcut Hristos pentru Biserică.

Nu este bogat cel care stăpânește multe, ci acela care nu are nevoie de nimic. Căci care este folosul celui care stăpânește întreaga lume, dar trăiește în mai multă mâhnire decât cel care nu are nimic? Așezarea lăuntrică este cea care îi face pe oameni bogați sau săraci, iar nu posedarea banilor sau lipsa lor.

Este cu neputință să ne mântuim fără cercetarea Sfintelor Scripturi.

Dragostea îl vede pe celălalt ca pe sine însuși și consideră cele ale ei ca fiind de obște pentru toți. Dragostea face din sărăcia aproapelui propria ei preocupare. Dragostea întinde masă de obște pentru toți, bogați și săraci, înțelepți și simpli.

Sfântul Grigorie despre Sfântul Vasile cel Mare: „Cuvântul său răsuna ca tunetul, pentru că viața lui strălucea ca fulgerul”.

(Extras din „Picături de înțelepciune”, trad. din limba greacă de ieroschim. Ștefan Nuțescu, Edit. Evanghelismos, București, 2007, pp. 9-22)

Tradiții și superstiții

Românii merg astăzi la biserică, unde se face pomenirea morţilor.

Fetele tinere se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită.

Femeile împart pachete cu mâncare și băutură la biserică, celor nevoiași, copiilor și bătrânilor.

O altă tradiție spune că astăzi este bine să dăm o lumânare de pomană, pentru ca întreaga viaţă să fie luminată.

Femeile care au fete de măritat merg la biserică și se roagă pentru a le găsi alesul fiicelor.

Astăzi nu se lucrează, mai ales în zona rurală. Nu este bine să speli rufe, să mături sau să faci diferite treburi gospodărești.

În această zi nu se dă nimic împrumut. Dacă o faci, se spune că vei avea parte de pagubă tot anul.

Se spune că femeile măritate care nu respectă sărbătoarea și aleg să spele rufe sau să muncească în gospodărie vor rămâne văduve.

Dacă te împaci cu cineva apropiat cu care erai certat, vei avea parte de belșug și își va merge bine tot anul.

Se mai spune că cine muncește astăzi poate rămâne orb.

Pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul care nu a răsărit în toamnă, iar de astăzi se schimbă vremea, iarna făcându-i loc primăverii.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri