Stăpâni ori măcar demnitari cu drept de opinie în propriile bule, săptămâna trecută a fost una decisivă pentru soarta grupurilor în care ne scăldăm opțiunile. În fiecare bulă s-a luat o decizie importantă: acceptăm sau nu decizia Curții Constituționale. Cum în bulele în care activăm organizarea nu e chiar cea mai bună, din când în când, apelăm la marea și ciuruita bulă numită România și, atunci când ne place, acceptăm deciziile din bula mare. Când nu ne place, ne enervăm, declarăm independența bulei, declarăm război bulelor cu care ne intersectăm și în care se gândește altceva - fapt grav care trebuie sancționat -, închidem bula pentru astfel de perverși și, dacă ne supăram foarte tare și nu e foarte cald afară, scoatem bula în piață, unde numărăm cum ne vine nouă. De regulă, din cinci în cinci până când 1.000 par 5.000, 10.000 par 50.000, iar 100.000 par 600.000.
Cam așa a fost săptămâna trecută, când am simțit nu că trăim în bule ori state paralele, ci până și aceeași Constituție e paralelă cu mulți dintre noi. Atât de paralelă, încât, din 2003 până acum, mulți n-au apucat să o citească, deși e mai scurtă și mai vie decât oricare din multele sentințe de achitare. Probabil pentru că e atât de scurtă, puțini au fost curioși să o citească cap-coadă și să afle că, din 2003, la art. 132, scria simplu și clar, în limba română: “Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei”. Sau pentru cei care nu mai suportă limba română și vorbesc în bula lor doar romglish: “Public prosecutors shall carry out their activity in accordance with the principle of legality, impartiality and hierarchical control, under the authority of the Minister of Justice”. În limbaj de bulă simplă, șefu’ la bula procurorilor e ministrul Justiției. În cazul nostru, Tudorel Toader, ale cărui inițiale T.T. îmi aduc aminte că pe vremea când idolul bulelor-contra avea alte inițiale, M.M., orice decizie lua doamna în cauză era înghițită pe loc ca o bomboană, iar dacă apucai să comentezi ceva, ți se dădea în cap cu același art. 132 din Constituție. Și, cum memoria în bula mea încă funcționează, mi-am adus aminte și de anul 2012, în care ni se spunea de către aceleași bule răsculate astăzi că orice respirație a Curții e curată, neprihănită și sănătoasă, aspazică și aseptică de-a dreptul.
Eu totuși sper că, dacă unii au ajuns cu lectura la art. 132, au citit și art. 80: “Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”. Adică, şefu’ la Bula Mare a României are dreptul la vacanțe cu bani de la buget câtă vreme acceptă cărțulia cu instrucțiuni numită Constituție. Setările de la Facebook nu sunt bune pentru el, funcționează doar pentru satrapii bulelor mai mici.