Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania anulează vizita la Budapesta a ministrului de externe, după întâlnirea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin

Germania anulează vizita la Budapesta a ministrului de externe, după întâlnirea dintre Viktor Orban și Vladimir Putin

de Redacția Jurnalul    |   

Tensiunile diplomatice dintre Germania și Ungaria escaladează după ce Budapesta a anulat o întâlnire între ministrul de externe Péter Szijjártó și omologul său german, Annalena Baerbock, care fusese planificată pentru luni la Budapesta, scrie Politico.

Berlinul a criticat „călătoria surprinzătoare și necoordonată” a liderului ungar Viktor Orban la Moscova.

Astfel, neobișnuita anulare de ultim moment a vizitei, echivalentă cu un éclat diplomatic, vine după ce cancelarul german Olaf Scholz și alți lideri UE au criticat vehement deplasarea premierului ungar Viktor Orbán la Moscova, unde s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin.

Baerbock plănuise să ridice problema întâlnirii lui Orbán cu Putin în timpul vizitei sale de luni la Budapesta. Dar „spre surprinderea noastră, partea ungară a anulat” întâlnirea cu Szijjártó „într-un termen scurt”, a declarat un oficial al Ministerului german de Externe reporterilor vineri noaptea.

„Având în vedere călătoria surprinzătoare și necoordonată a premierului Orbán la Moscova, o discuție personală serioasă și onestă între cei doi miniștri de externe ar fi fost foarte importantă. Regretăm anularea”, a declarat oficialul, adăugând că deplasarea va fi reprogramată pentru o dată ulterioară.

Un oficial maghiar a declarat că Ministerul german de Externe și ambasada sa de la Budapesta au fost informate cu privire la motivul anulării, dar a refuzat să numească public acest motiv.

Vineri, Scholz s-a alăturat altor lideri UE care l-au criticat pe Orbán pentru întâlnirea cu Putin, subliniind că liderul maghiar, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la începutul acestei luni , „a călătorit la Putin în calitate de prim-ministru maghiar”, nu ca trimis al UE.

Baerbock, care planificase să viziteze Budapesta pentru prima dată de la preluarea mandatului în decembrie 2021, are un istoric de critici deosebit de vocale la adresa Ungariei, dar și a altor țări precum China.

De asemenea, Scholz l-a mustrat pe Orbán luna trecută, refuzându-i pentru a doua oară consecutiv liderului maghiar să fie primit cu onoruri militare și să participe la o conferință de presă la cancelaria din Berlin.

Orbán a participat sâmbătă la un summit al Organizației Statelor Turcice (OTS) în Azerbaidjan. „Este în interesul Ungariei să mențină relații economice deschise, pașnice și dinamice cu țările lumii”, a scris Orbán pe X, când era la summit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: germania Viktor Orban Vladimir Putin
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri