Jurnalul.ro Special Anchete Scandalul „Panama Papers”: Biriș de la Finanțe, angajat de un offshore-fantomă

Scandalul „Panama Papers”: Biriș de la Finanțe, angajat de un offshore-fantomă

de Ion Alexandru    |   

Scandalul offshore-urilor înregistrate de casa de avocatură internaţională Mossack Fonseca, ce a cuprins toate continentele, loveşte cu manta şi un secretar de stat din Guvernul Cioloş. Imensitatea de informaţii care răzbat din acest subiect creează, însă, şi unele confuzii mai mult sau mai puţin voite. Presa a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, o dezvăluire a site-ului linx.crji.org, din care ar rezulta faptul că un offshore din Insulele Virgine Britanice, implicat în procesul de insolvenţă al unei companii cu sediul în Târgu Mureş, a fost reprezentat, în baza unui contract de asistenţă juridică, de către Societatea Civilă de Avocatură Biriş-Goran, con-trolată, oficial, la acel moment, de către actualul secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş. Site-ul în cauză, citat de presa care a preluat această informaţie, a făcut, astfel, legătura dintre casa de avocatură a lui Gabriel Biriş şi controversata Mossack Fonseca. Gabriel Biriş a demontat acuzaţiile pe pagina sa de Facebook, precizând că SCPA Biriş-Goran nu a lucrat niciodată pentru Mossack Fonseca. În lumina acestor lucruri, informaţiile extrem de interesante din respectivul proces de insolvenţă, referitoare la faptul că SCA Biriş-Goran, într-adevăr, nu a conlucrat cu Mossack Fonseca, ci a reprezentat interesele unei firme-fantomă, ce a utilizat documente susceptibile de a fi fost falsificate în faţa judecătorilor sindici din România, au fost pur şi simplu ignorate.

„Jurnalul Naţional” a intrat în posesia ultimei încheieri de şedinţă a judecătorului sindic de la Tribunalul Specializat Mureş, din care rezultă că o firmă-fantomă, care şi-a declarat sediul social în Insulele Virgine Britanice şi un birou la Geneva, a cerut înscrierea în tabelul preliminar al creditorilor unei firme din România a unei creanţe de 5,7 milioane de lei. Casa de Avocatură a lui Gabriel Biriş a încheiat cu acest offshore-fantomă un contract de asistenţă juridică, deşi aproape toate documentele prezentate de căsuţa poştală în cauză aveau urme de contrafacere.

 

Datorii pretinse de 5,7 mil. lei de la societatea românească

Toate aceste amănunte reies din Sentinţa nr. 950, pronun­ţată în data de 6 iunie 2014, de către judecătorul sindic Florin Lupaşu, în dosarul privind insol­venţa societăţii Mark Prod Holz SRL, cu sediul în Târgu Mureş. Pe rolul şedinţei din 2014, se aflau mai multe contestaţii introduse de această companie debitoare, dar şi de offshore-ul britanic Simber Industries LTD, contestaţii formulate împotriva tabelului preliminar al crean­ţelor întocmit de fostul adminis­trator judiciar al SC Mark Prod Holz SRL, CII Suciu Adriana. În data de 12 aprilie 2012, Simber Industries LTD a formulat o contestaţie împotriva tabelului preliminar al creanţelor, cerând înscrierea sa în acest tabel cu suma de 5.728.688,04 lei.

Fostul administrator judiciar a respins cererea de admitere a înscrierii creanţei, motivând lipsa capacităţii de exerciţiu a Simber Industries LTD. “Aşa cum reiese din certificatul de înregistrare transmis adminis­tratorului judiciar, societatea Simber Industries LTD a fost înfiinţată în anul 2000, în Insu­lele Virgine Britanice, şi are o sucursală la Geneva. Adminis­tratorul judiciar susţine că, în urma verificărilor efectuate, creanţa în valoare de 5.728.688,04 lei nu a fost cuprinsă în tabelul pre-liminar al creanţelor deoarece, în cazul Simber Industries LTD, au fost indicate trei adrese, trimi­ţându-se notificare la fiecare dinte acestea”. Astfel, au fost trimise notificări la sediul social din Insulele Virgine Britanice la Biroul din Geneva şi, în România, la domiciliul ales al Simber Industries de la SCPA Biriş-Goran, casa de avocatură a actualului secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gabriel Biriş. Mai mult, în acelaşi document se mai arată că „cererea de creanţă a fost formulată de către Simber Industries LTD prin Biroul său din Elveţia şi cu domiciliul ales la SCPA Biriş-Goran”.

 

SCPA Biriş-Goran, angajată de o firmă care nu există

Administratorul judiciar a cerut casei de avocatură Biriş- Goran actele din care rezultă capacitatea procesuală de execuţie a firmei Simber Indus­tries LTD, avocaţii răspunzând, prin două adrese din data de 5 aprilie 2012, transmiţând două acte traduse din care reieşea faptul că Simber Industries LDT funcţiona, în anul 2005, în condiţii normale, admi­nistratorii offshore-ului fiind două doamne, pe nume Yvette Rogers şi Darlene Bayne. De reţinut este faptul că cele două documente au fost emise către SCPA Biriş-Goran de către firma Mossack Fonseca (BVI) LTD, societate care se ocupă cu înfiinţarea societăților comer­ciale pe teritoriul Insulelor Virgine Britanice. Astfel, se poate observa că SCPA Biriş- Goran nu a emis administra­torului judiciar acte eliberate de Registrul Comerţului sau de alte autorităţi financiare abilitate în ceea ce priveşte fur-nizarea unor informaţii despre agenţii economici care îşi des-făşoară activitatea în Insulele Virgine Britanice, din care să rezulte faptul că Simber Indus­tries LTD are capacitatea pro-cesuală de exerciţiu, ci acte eliberate de Mossack Fonseca.

 

În data de 6 aprilie 2012, administratorul judiciar a soli­citat din nou actele din care să rezulte existenţa capacității procesuale a Simber Industries LTD, precum şi contractul de asistenţă juridică încheiat cu SCPA Biriş-Goran, din care să rezulte datele persoanei care reprezintă offshore-ul Simber Industries LTD şi calitatea acesteia. Potrivit acestui ultim document transmis de SCPA Biriş-Goran în data de 10 aprilie 2012, inclusiv casa de avocatură a fost angajată de Simber Industries LTD prin Biroul din Geneva, pentru offshore semnând, în calitate de director, un anume Florin Dima.

 

Existenţa Simber Industries LTD nu a putut fi dovedită

Ca urmare, au fost solicitate date şi informaţii cu privire la Simber Industries LTD, oficial, Registrului Comerţului din Geneva. „Din răspunsul formulat de această instituţie, transmis prim e-mail, reiese că sucursala firmei Simber Indus­tries LTD nu este înscrisă în registrul acestei instituţii şi că societatea nu a avut înscrisă nici­odată o sucursală la Geneva”, se arată în motivarea administrato­rului judiciar. Pentru clarificarea situaţiei, s-au solicitat informaţii inclusiv autorităţilor din Insulele Virgine Britanice, dar nu a fost primit niciun răspuns. Potrivit administratorului judiciar al SC Mark Prod Holz SRL, în aceste condiţii, creanţa Simber Industries LTD nu a fost admisă la înscriere în tabelul preli­minar, „deoarece cererea a fost formulată de o entitate a cărei existenţă nu a putut fi dovedită”. Aceste concluzii au fost trans­mise de către Administratorul judiciar al SC Mark Prod Holz SRL inclusiv casei de avocatură Biriş-Goran.

Lucrurile nu se opresc aici. Nu doar Simber Industries LTD, societatea reprezentată de SCPA Biriş-Goran, pare a fi una fantomă, ci şi persoana care a semnat din partea offshore-ului contractul de asistenţă juridică cu actualul ministru-secretar de stat din Ministerul Finanţelor.

 

 

În aceeaşi adresă, SCPA Biriş-Goran a precizat faptul că, în 13 aprilie 2012, va fi în măsură să prezinte un certificat constatator actualizat, eliberat de autorităţile competente la sediul Simber Industries LTD, document care nu a mai fost transmis”.

Administratorul judiciar

 

Simber Industries LTD, „înfiinţată” de Mossack Fonseca

Potrivit site-ului linx.crji.org, care a vorbit săptămâna trecută pentru prima oară despre acest proces de insolvenţă, „în mod evident, din documentele furnizate de Biriș-Goran reiese că Simber Industries LTD din Insulele Virgine Britanice este o companie înființată de către Mossack Fonseca și condusă, la vedere, de avocați ai Mossack Fonseca. Care avocați ai Mossack Fonseca aveau o colaborare strânsă și directă cu avocații casei de avocatură Biriș-Goran din România. Cu alte cuvinte, cel puțin în cazul Simber Industries LTD, casa de avocatură Biriș-Goran era partenerul din România al casei de avocatură Mossack Fonseca, parteneriat necesar pentru ca adevărații proprietari ai companiei offshore să rămână necunoscuți. De altfel, adresa Simber Industries LTD (Akara, BLDG, 24 De Castro Street, Road Town, Tortola British Virgin Islands) este și adresa filialei din Insulele Virgine Britanice a Mossack Fonseca”.

Însă, cu adevărat grave sunt afirmaţiile şi documen­tele depuse de administratorii judiciar şi special ai companiei SC Mark Prod Holz SRL, care au arătat că Simber Industries este o firmă-fantomă, că a prezentat în fals acte din care rezultă adresele la care poate fi contactată, dar şi faptul că inclusiv contractul de asistenţă juridică încheiat de Simber Industries LTD cu casa de avocatură a lui Gabriel Birişconţine câteva elemente de contrafacere. Rămâne de văzut dacă, măcar în acest caz, procurorii vor găsi de cuviinţă să verifice aceste chestiuni.

 

Nu doar firma, ci şi directorul pare a fi tot o „fantomă”

Actualul administrator special al SC Mark Prod Holz SRL, GMTC Business Solu­tions SRL, arată, la rândul său, că certificatul de atestare introdus în dosarul cauzei a fost emis la data de 13 aprilie 2012 de către Mossack Fonseca, documentul nefiind legalizat şi nefiind emis de Registrul Comerţului sau de vreo altă instituţie oficială din Insulele Virgine Britanice. Potrivit GMTC Business Solu­tions SRL, inclusiv Biroul din Geneva al Simber Industries LTD, indicat în toate documen­tele emise de clientul societăţii de avocatură Biriş-Goran, „nu există şi nu a existat vreodată”.

SCPA Biriş-Goran a prezentat în instanţă contractul de asistenţă juridică încheiat cu Simber Industries LDT în data de 20 aprilie 2011, dar şi un act adiţional la acest contract, datând 2 martie 2012. Ambele documente sunt semnate din partea Simber Industries LTD de către Florin Dima, în calitate de director. „Procura prin care Florin Dima este împuternict să reprezinte această firmă este semnată în data de 27 februarie 2012, dată ulterioară semnării contractului de asis­tenţă juridică. Procura însăşi este semnată de către Jaqueline Alexandru şi Carmen Wong, care, la acea dată, nu aveau încă dreptul de reprezentant al Simber Industries SRL”, arată administratorul special.

 

Potrivit aceluiaşi document, citat în încheierea şedinţei de la Tribunalul Special Mureş, se mai observă că „ştampila aplicată contractului şi actului adiţional (cu textul Simber Industries LTD BVI) este diferită de ştampila aplicată pe procură”.

 

Secretarul de stat Biriş răspunde pe contul său de Facebook

Secretarul de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, a dezminţit, în cadrul unei postări pe reţeaua de sociali­zare Facebook, faptul că firma sa de avocatură ar fi conlucrat îndeaproape cu fabrica de căsuţe poştale implicată în scandalul „Panama Papers”. „Să clarificăm câteva chestiuni în legătură cu «știrea» conform căreia firma de avocatură pe care am înființat-o în urmă cu 10 ani împreună cu încă trei prieteni ar fi partenera consultanților panamezi care sunt în centrul scandalului recent (Mossack Fonseca): NU a existat niciodată o relație de business între mine sau Biriș- Goran și această firmă. Nicidecum să fim parteneri! Pentru transparență, Biriș-Goran a asistat într-adevăr o companie al cărei nume este menționat în aceste «dezvăluiri» într-un litigiu comercial în România, fără a avea însă o legătură cu Mossack Fonseca («Simber», despre care se zice ca ar fi fost înființată de MF). Posibil să mai fie și altele...”, a scris Gabriel Biriş. Fără însă să facă nicio referire la utilizarea de către clientul său de documente susceptibile de a fi fost falsificate în acest litigiu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri