Jurnalul.ro Ştiri Justitie Schimbare de sex la CSM: Laura Kovesi e bărbat

Schimbare de sex la CSM: Laura Kovesi e bărbat

de Ion Alexandru    |   

Inspecția judiciară a anunțat că a finalizat cercetarea disciplinară a președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Iulia Tarcea, propunând sancționarea acesteia de către Consiliul Superior al Magstraturii pentru că nu a pus în aplicare, de îndată, prevederile Legii nr. 304/2004, privind organizarea judiciară, așa cum a fost ea modificată în această vară. Tarcea a refuzat, astfel, să tragă la sorți înteaga componenență a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte, ilegalitatea fiind consemnată într-o decizie a Curții Constituționale. Mai mult, Inspecția Judiciară a constatat că aceeași Tarcea a încălcat prevederile legale și cu privire la repartizarea aleatorie a 51 de dosare civile și penale, aflate atât pe rolul completurilor de 5, cât și pe rolul completurilor de doi judecători. Anterior, actualul președinte al CSM, judecătorul Lia Savonea, a propus consiliului sancționarea Cristinei Tarcea, pentru aceste fapte, inclusiv cu excluderea din magistratură.

Lovitură năprasnică pentru urmașa Liviei Stanciu de la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Inspecția Judiciară a comunicat, ieri, că  inspectorii au exercitat o acțiune disciplinară față de Iulia Cristina Tarcea, președinte ÎCCJ, “pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de articolul 99, litera f) și o), din Legea nr. 303/2004, privind Statutul Judecătorilor și Procurorilor”.

Concret Inspecția Judiciară arată că  președinta instanței supreme, forul cel mai înalt al justiției din România, a refuzat în mod nejustificat să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, atribuții prevăzute în cuprinsul articlelor 31, litera b), și 32 din Legea nr. 304/2004, privind organizarea judiciară, modificată și completată prin Legea nr. 207/2018.

Actele administrate în dosare, lovite de nulitate

Mai mult, inspectorii judiciari dezvăluie un fapt fără precedent. Anume că, prin refuzul de a implementa de îndată dispozițiile de aplicare a Legii nr. 207/2018, există dosare care nu au fost repartizate aleatoriu. Mai exact, este vorba despre nu mai puțin de 40 de cauze aflate în competența completurilor de 5 judecători și despre alte 11 cauze aflate în competența completurilor de doi judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție nerepartizate aleatoriu către completuri compuse conform prevederilor legale la data înregistrării lor. În acest sens, ilegalitatea poate atrage nulitatea tuturor actelor administrate în faza de judecată în toate aceste 51 de dosare.

Raporul acțiunii disciplinare exercitată față de Cristina Tarcea a fost înaintat, tot ieri, de către Inspecția Judiciară către Secția de Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Reamintim că actualul președinte al Consiliului, judecătorul Lia Savonea, a propus CSM, chiar înainte de alegerile interne, tragerea la răspundere a Cristinei Tarcea pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la constituirea completurilor de 5, dar și pentru că nu a așteptat motivarea Hotărârii CCR înanite de a purcede la extrageri pripite din boluri. Una dintre sancțiunile prevăzute pentru aceste fapte este chiar excluderea din magistratură.

CSM: Completurile trase la sorți rămân bătute în cuie pentru anul 2019

Situația cauzelor aflate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost, la rândul ei, luată în discuție și în cadrul ședinței de ieri a Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii Secției au emis, astfel, o hotărâre, prin care s-a stabilit că toate dosarele repartizate în data de 13 decembrie 2018 la completurile de 5 judecători de la ÎCCJ vor continua să fie judecate în această formulă și pe parcursul anului 2019. Asta, chiar dacă legea prevede că, la începutul fiecărui an, trebuie să fie organizate trageri la sorți pentru alegerea completurilor.

Decizia Secției pentru Judecători se aplică atât în cazul dosarelor penale, cât și al celor civile. Astfel, în 2019, Completul C2 de 5 judecători, care este învestit să judece apelul formulat în dosarul în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a primit, pe fond, o condamnare de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare, va funcționa în formula extrasă în data de 13 decembrie. Procesul va fi reluat în data de 21 ianuarie anul viitor. Componența Completului C2 Penal este: Simona Daniela Encean, Alexandra Iuliana Rus, Rodica Aida Rus, Tatiana Lucia Rog și Luciana Mera. Ultimele două sunt judecătoarele care, recent, au hotărât că decizia CCR privind nuliatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele care nu vizează infracțiuni la siguranța națională se aplică tuturor cauzelor aflate pe rol, chiar dacă interceptările sunt anterioare respectivei decizii a CCR. Asta, chiar davă soțul Tatianei Rog, Anton Rog, este directorul UM 0926 București – Centrul Național Ciberint al SRI.

Eroare de... sex în privința lui Kovesi, la Secția de Procurori

Astăzi, Secția de Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii notează că are pe ordinea de zi a ședinei ordinare, care va îcepe în jurul orei 10.00, o listă înteagă cu propuneri de delegare a unor procurori pentru diverse funcții de conducere și de execuție în cadrul Ministerului Public.

La punctual nr. 17 de pe această ordine de zi, se va lua în discuție Nota Direcției de Resurse Umane și Organizare privind propunerea procurorului general, Augustin Lazăr, de delegare în funcții de conducere, a patru doamne procuror. Este vorba de Anca Jurma, penru Direcția Națională Anticorupție, respectiv de Iuliana Nedelcu, Antonia Eleonora Constantin și Simona Brădiceanu, pentru Parchetul General. La același punct, se mai arată că se va lua în discușie și propunerea procurorului general de delegare în funcții de execuție, la Parchetul General, a doi “domni procurori” – Kovesi Laura Codruța și Adrian Mircea. Eroarea nu a fost modificată în documentul oficial publicat pe site-ul CSM până la închiderea ediției.

Presa apropiată Laurei Kovesi a prezentat, cu două zile de eventuala reînvestire prin delegare a Ancăi Jurma la conducerea DNA, o înregistrare făcută de controversata procuroare Florentina Mirică, reprezentând o discuție între cele două legată de modul în care “șeful vrea un anumit dosar” și la faptul că, în DNA, activează “șoareci”, “loaze” și “oameni care  nu gândesc cu capul lor”, referindu-se la procurorii anticorupție. Augustin Lazăr a anunțat că a dispus corpului de control efectuarea unor verificări la DNA, pentru a vedea cum a ajuns această înregistrare în presă.

40 de cauze penale și civile, aflate în competența de judecată a completurilor de 5, la care se adaugă 11 dosare judecate la completurile de 2 judecători nu au fost distribuite aleatoriu. Raportul cu privire la aceste faptele, anchetate de Inspecția Judiciară, au fost transmise CSM

 

Subiecte în articol: inspectia judiciara
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri