Jurnalul.ro Ştiri Externe Scutul de la Deveselu devine operațional. Jens Stoltenberg se află în România

Scutul de la Deveselu devine operațional. Jens Stoltenberg se află în România

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu va fi inaugurat joi în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află cu acest prilej în România, precum şi a adjunctului Secretarului apărării al SUA, Robert Work.

Ceremonia dedicată certificării capacităţii operaţionale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) este organizată la Unitatea de Sprijin Naval de la Deveselu. Acest sistem reprezintă un element-cheie al Etapei a II-a a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă European Phased Adaptive Approach (EPAA).

'România a susţinut de la început eforturile aliate pe linia apărării antirachetă, în baza principiilor indivizibilităţii securităţii şi solidarităţii aliate. România sprijină acoperirea completă a teritoriului, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa. Apărarea antirachetă presupune un efort colectiv, iar prin găzduirea Facilităţii de la Deveselu România îşi asumă concret un astfel de efort', a afirmat premierul Dacian Cioloş, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al Guvernului.

Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă, decisă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la 4 februarie 2010, reprezintă un succes al ţării noastre atât în relaţia bilaterală cu Statele Unite, cât şi din punctul de vedere al consolidării poziţiei României de Aliat de încredere în cadrul NATO.

Proiectul româno-american de la Deveselu contribuie substanţial la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, la întărirea securităţii României şi la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unităţi militare din administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Construcţia facilităţii antirachetă a început în 2013, iar componentele sale sunt operaţionale din decembrie 2015. Integrarea sistemului în capabilitatea NATO de apărare împotriva rachetelor balistice este în grafic, termenul prevăzut fiind legat de summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie, menţionează sursa citată.

La evenimentul de joi de la Deveselu vor participa înalţi oficiali români, reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării, ai Departamentului de Stat al SUA, ai NATO, ai Forţelor Navale ale SUA dislocate în Europa, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai autorităţilor locale. AGERPRES

Subiecte în articol: baza de la deveselu jens stoltenberg
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri