Astăzi se aşteaptă ajungerea la un acord între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi mari producători, precum Rusia şi Azerbaidjan, pentru limitarea producției de petrol. Reuniunea, care se va desfăşura prin videoconferinţă, a fost solicitată săptămâna trecută de Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, şi vine în contextual în care industria petrolului se confruntă cu cea mai grea criză din ultimii 100 de ani, generată de prăbuşirea cotaţiilor.
Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, preţul petrolului a scăzut de la 65 de dolari/baril la începutul anului, până la aproape 20 de dolari/baril, după ce cererea mondială s-a redus drastic pe fondul restricţiilor impuse de guverne în lupta cu epidemia de coronavirus. Pe de altă parte, scăderea cotaţiilor a fost amplificată şi de războiul preţurilor declanşat de Arabia Saudită, ca răspuns la refuzul Rusiei de a-şi reduce producţia.
Livrările, tăiate cu până la 15 mil. barili/zi
În prezent, oferta mondială de petrol este de circa 100 de milioane de barili, iar reducerea livrărilor ar putea să fie de la 10 până la 15 milioane de barili pe zi, conform înţelegerii la care au ajuns preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, potrivit unor surse citate de Reuters. Pe de altă parte, mai scrie Reuters, OPEC+ ia în calcul o reducere a producţiei cu circa 10 milioane de barili pe zi, iar ce va depăşi această cantitate ar trebui să provină de la marii producători care nu sunt membrii OPEC. Analiştii internaţionali subliniază că o reducere a producţiei de petrol va avea loc indiferent de poziţia OPEC şi a aliaţilor săi, pentru că spaţiile de depozitare se apropie de nivelul maxim de umplere, ceea ce va face ca mulţi producători să oprească sondele. Scăderea preţului, cel mai mic de după 2002, este o lovitură şi pentru industria americană a petrolului de şist, care nu poate face faţă unui preţ atât de scăzut.
Pentru Rusia va fi dificil să își asume angajamente privind reducerea producției cu mai mult de 0,5 milioane de barili pe zi. În același timp, Rusia sugerează că, dacă prețurile mici dăunează tuturor producătorilor, atunci toată lumea, inclusiv SUA, ar trebui să participe la reducere.
Igor Yushkov, analist la Fondul Naţional Rus de Securitate Energetică