Statul român accesează fonduri europene pentru a scăpa de tonele de hârtie ce trebuie să fie depuse pentru proiecte. Peste trei ani ar trebui să devină funcțional un sistem electronic perfect. Același lucru s-a mai încercat în trecut, dar a fost eșec total, după ce fostul ministru din guvernul Cioloș, Aura Răducu, a găsit soluția creării unui sistem ieftin, la care să lucreze angajați ai STS, pentru un plus de 75% la salariu. Noul sistem electronic are în vedere în primul rând renunțarea la birocrație și la hârtie.
Cei care au depus proiecte pentru finanțare din fonduri europene s-au lovit de foarte multe piedici, în ultimii ani. Sistemul electronic implementat în 2016 nu le-a adus niciun beneficiu și în loc să reducă birocrația a complicat procedurile de depunere. Formularul de grup țintă digital, de exemplu, nu face decât să-i oblige pe beneficiari să facă munca de două ori, pentru că se completează o dată direct, apoi trebuie să fie printat, semnat, apoi scanat, pentru a fi încărcat din nou în sistem, ca scan. Noul sistem electronic ar trebui să simplifice procedurile, astfel încât să ajute cu adevărat beneficiarii. Ieri, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a semnat proiectul cu ONRC, pentru implementarea unui nou sistem. “Așa cum știți, banii europeni au multiple întrebuințări. Împreună cu Oficiul Național al Registrului Comerțului, vom sprijini cetățenii, pentru a le face viața mai ușoară, reducând birocrația. Prin dezvoltarea unui nou sistem electronic de către ONRC, vom depăși obstacolele pe care le-am întâmpinat de-a lungul anilor pentru servicii oferite în administrație. Cum? Prin astfel de servicii digitale oferite cetățenilor și mediului de afaceri, care nu trebuie să mai piardă timp umblând după tot felul de documente”, a declarat ministrul Rovana Plumb.
Digitalizarea se face cu ajutorul unui proiectul finanțat prin Programul Operațional Competitivitate (POC) și este parte a procesului de implementare a Strategiei Naționale Agenda Digitală a României 2020. Proiectul Sistem Electronic Integrat al ONRC consolidat și interoperabil destinat asigurării serviciilor de e-guvernare centrate pe evenimente de viață are o valoare totală de 40 de milioane de euro, din care 36 de milioane reprezintă finanțarea din fonduri europene.
Punem la dispoziția mediului de afaceri servicii digitale care trebuie să funcţioneze deschis şi incluziv, servicii personalizate şi uşor de utilizat pentru cetățeni și mediul de afaceri românesc. Prin Programul Operațional Competitivitate, prin care am finanțat acest proiect, am semnat contracte în valoare de 960 milioane euro.
Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene