Legislaţia privind activitatea pompelor funebre s-a modificat și vine cu amenzi mari pentru firmele care funcționează fără autorizație.
Astfel, societățile de pompe funebre care nu sunt autorizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), nu mai pot transporta, îmbălsăma sau intra cu decedatul în cimitir.
Cei care vor continua să ofere servicii funerare trebuie să ştie că amenzile sunt usturătoare. Spre exemplu, dacă un cadavru este transportat la cimitir cu o mașină neautorizată, firma de pompe funebre va fi sancționată cu 10.000 de lei.
HG 741 din 2016 privind noile reguli de înmormantare şi obligaţiile pentru firmele de pompe funebre a intrat în vigoare în 16 februarie.
Potrivit legii, în cazul unei înmormântări defectuoase, şi aici ne referim la felul în care arată decedatul, mâncarea şi tot ceea ce se pregăteşte pentru un astfel de eveniment, firmele funerare sunt obligate să aibă un fond de garantare prin care să despăgubească clienţii în astfel de situaţii.
La fel, aparţinătorii trebuie să aleagă firma funerară autorizată.
Potrivit noilor reguli de înmormantare clientul care alege o firmă neautorizată riscă să nu poată face îmbălsămarea decedatului sau să nu poată depune la capelă trupul neînsufleţit.
Cum poate intra în legalitate o firmă de pompe funebre
Pentru a primi autorizaţie de funcţionare, o firmă de servicii funerare trebuie să:
- să deţină o sală de pregătire şi îngrijiri mortuare, care va trebui să fie dotată conform legislaţiei în vigoare
- să aibă un spaţiu frigorific pentru depozitarea şi păstrarea în condiţii optime a unui corp
- să deţină o trusă de îmbălsămare, substanţele cu care fac procedeul de îmbălsămare, care trebuie să fie conforme cu Ordinul 10/2010, privind aprobarea procedurii de avizare a produselor biocide care sunt plasate pe piață pe teritoriul României.Observator.tv