Jurnalul.ro Ştiri Externe Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell consideră că Beijingul joacă un rol important în războiul din Ucraina

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell consideră că Beijingul joacă un rol important în războiul din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |   

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat sâmbătă că Beijingul joacă un rol important în războiul din Ucraina prin sprijinul său pentru Rusia şi îi cere Chinei să îşi folosească influenţa asupra Moscovei pentru identificarea unei soluţii paşnice la acest conflict, informează EFE.

"Fără sprijinul economic pe care China îl acordă Rusiei ar fi foarte dificil pentru Rusia să îşi continue efortul de război", a spus Borrell în declaraţii de presă la Vientiane, unde are loc summitul Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se încheie sâmbătă.

Şeful diplomaţiei europene a discutat vineri cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în marja întâlnirii miniştrilor de externe din statele membre ASEAN.

Borrell a declarat că în timpul discuţiei cu Wang şi-a exprimat disconfortul creat de faptul că există companii chineze care se sustrag de la sancţiunile impuse Rusiei de către UE, ceea ce este perceput de Bruxelles drept un sprijin pentru conflict.

"Solicităm Chinei să îşi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a căuta acea soluţie paşnică a conflictului şi pentru a aduce Rusia la masa negocierilor", a declarat Borrell.

El a subliniat, de asemenea, relevanţa vizitei recente a ministrului de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în China, subliniind "rolul important" al gigantului asiatic în procesul de pace.

După reuniunea organizată în Elveţia, consacrată soluţionării conflictului din Ucraina, la care nu au participat reprezentanţi ai Chinei sau Rusiei, diplomatul european a estimat că "următorul pas în acest proces ar trebui să fie organizarea unei întâlniri la care Rusia să poată participa". AGERPRES

Subiecte în articol: Josep Borrell Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri