Jurnalul.ro Special Anchete Șeful USR a primit, prin firma sa, contracte de la guvernele și autoritățile locale conduse de PSD

Șeful USR a primit, prin firma sa, contracte de la guvernele și autoritățile locale conduse de PSD

de Ion Alexandru    |   

Mesajele lozincarde împotriva coaliției de guvernare, susţinerea mișcărilor de stradă ale adepților #rezist și acțiunile politice ale USR par a fi în totală contradicţie cu activitatea de business derulată de proaspăt alesul președinte al acestei formațiuni politice parlamentare. Liderul USR, Ilie Dan Barna, a deținut, până de curând, o companie de consultanță care, începând cu anul 2010, a derulat contracte de aproape 400.000 de euro, cu ministere și cu un consiliu local controlate de Partidul Social Democrat. Societatea, care a fost administrată de soția șefului USR, a fost plasată, la jumătatea anului trecut, de către Barna asociatului său dintr-o altă companie, contractele cu statul continuând chiar și anul acesta.

 

Firma despre care vorbim poartă denumirea de SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, în prezent având sediul în Mogoșoaia, judeţul Ilfov. Compania a fost înfiintață, potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, în data de 26 februarie 2007, având patru asociați persoane fizice, cu participație egală de 25% la capitalul social: Ana Laura Buzatu, George Horia Ion Ionescu, Dumitru Dragoș Jaliu și Ilie Dan Barna, acesta din urmă fiind actualul președinte al Uniunii Salvați România. Încă de la fondare, societatea în cauză, care avea ca obiect de activitate consultanţa juridică, contabilă și în domeniul fiscal, a fost administrată de către o anume Olguța Dana Totolici, care, potrivit declarației de avere depuse de Barna în calitate de deputat, este nimeni alta decât soția șefului USR.

Doi ani mai târziu, în 28 ianuarie 2009, Buzatu și Ionescu decid să-și cesioneze părțile sociale către asociații Jaliu și Barna, astfel încât aceștia din urmă rămân acționari la SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, cu câte 50% participație la beneficii și pierderi.

 

Cesiune înainte de alegerile parlamentare

În data de 30 iunie 2016, după alegerile locale, USR-istul Ilie Dan Barna decide să-i cesioneze lui Dumitru Dragoș Jaliu toate cele 50% din acțiuni și să părăsească structura acționariatului. Pentru aceste părţi sociale, Barna a încasat de la partenerul său de afaceri suma de 400 de lei, conform documentelor publicate în Monitorul Oficial al României. În aceeași zi, unicul asociat rămas în compania SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL ia două decizii. Prima este cea de revocare din funcția de administrator al companiei a soției lui Ilie Dan Barna, Olguța Dana Totolici, Dumitru Dragoş Jaliu numindu-se pe el însuși în această funcție. A doua decizie se referă la mutarea sediului social al companiei din București, în Mogoșoaia, acasă la Jaliu.

Din declarația de interese depusă, în data de 15 iunie 2017, în calitate de deputat în Parlamentul României, Ilie Dan Barna menționează că deține în totalitate acțiunile la Cabinetul de Avocatură Dan Barna, a cărui activitate este, în prezent, suspendată, dar și un pachet de 4,09 la sută din acțiunile companiei SC Rusky Business SRL. Consultând datele Oficiului Național al Registrului Comerțului, conform ultimei modificări a datelor privind asociații acestei companii, am aflat că SC Rusky Business SRL are 37 de asociați, persoane fizice și juridice, printre care se regăsesc atât Ilie Dan Barna, cât și personajul căruia șeful USR i-a vândut anul trecut jumătate din SC Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, Dumitru Dragoș Jaliu. Legăturile de afaceri dintre cei doi, din prezent, sunt, astfel, indubitabile.

 

Relație contractuală cu instituții conduse de PSD

Încă din 2010, de când SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL era controlată, în proporție de 50%, de către Ilie Dan Barna, societatea s-a “îndulcit” cu bani publici. La data de 26 ianuarie 2010, firma liderului USR a primit, din partea Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, un contract în valoare de 163.580,8 lei cu TVA (40.895,2 euro), pentru prestarea unor activităţi de formare profesională.

Lucrurile, din acest punct de vedere, devin cu adevărat interesante în data de 4 septembrie 2013, când Ministerul Administrației și Internelor atribuie aceleiași firme un lot, în valoare de 992.194 lei cu TVA (220.576,4 euro), pentru servicii de elaborare și tipărire a ghidului de procedură, machetare și tipărire de fluturași, în cadrul unui program denumit “Dezvoltarea Capacității Instituționale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene”. La momentul atribuirii acestui contract, Ministerul de Interne era condus de fostul liberal Dan Stroe, trecut, ulterior, la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, mai apoi la cel al lui Gabriel Oprea și, în prezent, este membru PSD.

Al doilea minister care a atribuit companiei lui Barna un contract, în valoare de 352.626,2 lei cu TVA (78.361,4 euro) este Ministerul Justiției. Parafarea a avut loc în data de 17 octombrie 2014, când la conducerea Ministerului Justiției se afla actualul senator PSD Robert Cazanciuc.

Un alt contract a fost primit de societatea în cauză în data de 18 februarie 2010, de la Consiliul Județean Ialomița, condus, atunci, de “baronul” PSD Vasile Ciprian Ciupercă. Obiectul contractului era prestarea unor servicii, iar valoarea s-a ridicat la 90.528,7 lei cu TVA (22.632,2 euro).

 

Spitalul Timișoara, afacere de 29.000 de euro, în ianuarie 2017

În afara contractelor de mai sus, încheiate prin licitație sau prin procedură simplificată, SC Grupul de Consultanţă și Dezvoltare DCG SRL a mai derulat și contracte încheiate prin cumpărare directă. Unul dintre acestea, în valoare de 2.730,2 lei cu TVA, a fost atribuit de Prefectura Constanța, în 7 octombrie 2014, tot sub guvernarea PSD.

Alte contracte similare au fost încheiate cu Asociația Transilvania Nord sau cu Asociația Grup de Afacere Locală Făgăraș. Un alt contract a fost primit de compania în cauză chiar în data de 20 ianuarie 2017, când Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a achiziționat servicii de consultanță în derularea de proiecte cu fonduri europene în valoare de 129.710 lei cu TVA (28.824,4 euro). În total, contractele publice ale firmei lui Barna se ridică la 1.734.2259 lei cu TVA, adică  392.530,9 euro.

Ilie Dan Barna a fost ales, la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, în funcția de președinte al USR, în urma congresului extraordinar care a avut loc la Brașov. În 11 decembrie 2016, Barna a fost ales deputat. Din declarația de avere a acestuia reiese că deține, în judeţul Sibiu, cinci terenuri agricole și fâneață, în suprafață totală de 7.477 metri pătrați, și trei apartamente, împreună cu soția sa, Dana Olguța Totolici (unul în București și două la Sibiu). Barna deține conturi, plasamente și împrumuturi acordate în valoare totală de 915.316,3 lei, 37.477,2 euro și 166,59 dolari SUA. Soția sa lucrează la Petrom.

Subiecte în articol: Dan Barna
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri