Senatul a scos la licitație un contract de peste 12 milioane de euro, pentru lucrări de reparație a fațadei din piatră a corpurilor de clădire din Palatul Parlamentului, pe care le ocupă. De asemenea, instituția condusă de Nicolae Ciucă, președinte al Senatului, a mai contractat, vara aceasta, și servicii de întreținere a spațiilor verzi, pe care va plăti peste 80.000 de euro.
La Parlament nu este criză economică. Dovadă în acest sens stă anunțul de participare pe care Senatul României, instituție la conducerea căreia se află fostul premier Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, l-a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), la data de 3 august 2023.
Potrivit acestui anunț, Camera superioară a Parlamentului României dorește să contracteze lucrări de reparații capitale, în vederea restaurării fațadelor din piatră naturală, pentru consolidare, la corpul de clădire A1, cota -2,5 - + 31,5, inclusiv a balustrade de la cota + 32,5, precum și la corpul de clădire E3, pe care Senatul României le ocupă. În acest contract intră și serviciile de proiectare și de asistență tehnică.
Pentru contractarea acestor lucrări, Senatul arată că este dispus să pună la bătaie, din bugetul propriu, nu mai puțin de 49.757.837,46 de lei fără TVA, respectiv 59.211.826,03 lei cu TVA inclusă, adică 12.084.046,12 euro. Contractul va avea o durată de 48 de luni, va fi atribuit prin organizarea unei licitații deschise, iar companiile interesate pot depune ofertele de participare până cel târziu în data de 18 septembrie 2023.
5.300 de metri pătrați de ziduri
Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții de lucrări, reparațiile capitale solicitate au ca scop, printre altele, „realizarea și menținerea, pe întreaga durată de existență a construcției, a cerințelor fundamentale aplicabile conform Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții cu modificările și completările ulterioare”.
Este vorba despre obiective referitoare la rezistență mecanică și stabilitate; igienă, sănătate și mediu înconjurător; siguranță și accesibilitate în exploatare; economie de energie și izolare termică sau utilizare sustenabilă a resurselor naturale.
De asemenea, investiția urmărește „îmbunătățirea generală a calității pietrelor de fațadă (rezistență mecanică sporită, calități hidrofuge, rezistență la murdărie, rezistență la apariția eflorescențelor, rezistența la microorganisme, durabilitate, uniformizare coloristică)” și „îmbunătățirea imaginii fațadelor din piatră și realizarea condițiilor pentru mentenanța sustenabilă în timp îndelungat”.
Din documentația de licitație, mai aflăm faptul că fațada corpului A1 are o suprafață verticală de aproximativ 3.700 de metri pătrați, care include și tâmplăria exterioară. De asemenea, fațada corpului E3 are o suprafață verticală de aproximativ 1.650 de metri pătrați și include, la fel, suprafața tâmplăriei exterioare.
Operațiunea „Laleaua” costă încă 418.000 de lei
Aceasta nu este singura investiție făcută la vreme de tăieri bugetare, la Senatul României. Pe data de 6 iulie 2023, instituția condusă de Nicolae Ciucă a semnat un contract în valoare de 351.784,44 lei fără TVA, respectiv de 418.623,5 lei cu TVA inclusă, pentru servicii de întreținere a spațiilor verzi. Afacerea a fost parafată prin procedură simplificată, iar prestatorul care și-a adjudecat contractul se numește Casa Verde SRL.
În caietul de sarcini se arată că Senatul României are în administrare o parte din imobilul Palatului Parlamentului, inclusiv o suprafață de teren 73.746 metri pătrați, preluată în administrare de la Camera Deputaților, încă din anul 2008. Iar, în afara căilor de acces (drumuri, trotuare) și a parcajelor existente pe suprafața de teren aflată în administrare, o pondere importantă o reprezintă zonele de spații verzi. Ei bine, „pentru menținerea și păstrarea unui aspect corespunzător, se impun activități de întreținere a spaţiilor verzi și a coronamentului arboretului, inclusiv tratamente fitosanitare și operațiuni de îmbunătățire a calității solului”, se precizează în documentul citat.
Senatul administrează, conform acestui act, parcele cu lalele, parcele cu mix de bulbi „Eikenhorst” și parcele cu plante perene. De asemenea, sunt necesare operațiuni de genul tunderea și udarea gazonului, erbicidarea peluzelor de gazon, combaterea bolilor care apar la gazon, întreținerea și îngrijirea arborilor și arbuștilor și fertilizarea în sol a plantelor ornamentale.
Mandatul de al doilea om în stat, început cu două televizoare uriașe
„Jurnalul” a dezvăluit că, în ziua în care Nicolae Ciucă, liderul PNL, îi preda informal mandatul de prim-ministru lui Marcel Ciolacu, zi care a coincis cu ziua de naștere a președintelui Klaus Iohannis, Senatul României, condus, la acel moment, de actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, în calitate de președinte interimar, a încheiat un al contract interesant, privind achiziția a două monitoare uriașe de afișaj pentru sala de Plen a Camerei superioare a Parlamentului. La doar o zi după ce această cumpărătură a fost atribuită, pe 14 iunie 2023, Nicolae Ciucă a fost ales în funcția de președinte al Senatului.
Această afacere a fost antamată de Senat încă din data de 4 mai 2023, în condițiile în care, inițial, rotativa guvernamentală trebuia să aibă loc pe 25 mai. Atunci, Senatul României a pus la bătaie suma de 810.084,03 lei fără TVA, respectiv 963.993,2 lei cu TVA inclusă, pentru achiziția a două monitoare de afișaj, organizând, în acest sens, o licitație deschisă. La această licitație însă, a fost primită o singură ofertă, motiv pentru care, în 13 iunie, Senatul a încheiat cu SC Eltek Multimedia SRL un contract în valoare de 806.560 de lei fără TVA, adică 959.806,4 lei cu TVA inclusă.