Jurnalul.ro Timp liber Sărbătoarera Sf. Andrei, 30 noiembrie 2024. Tradiții și obiceiuri. Cele mai frumoase mesaje

Sărbătoarera Sf. Andrei, 30 noiembrie 2024. Tradiții și obiceiuri. Cele mai frumoase mesaje

de Redacția Jurnalul    |   

Românii îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei în fiecare an pe 30 noiembrie. Din anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie trecută cu crucea roșie în calendarul bisericesc. Acesta este considerat ocrotitorul românilor.

Sfinții Apostoli Andrei și Sfântul Apostol Petru au fost copiii lui Iona, un pescar din Galileea care au trăit din pescuit până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în Iordan și vestind venirea lui Mesia.

Sfântul Andei a fost martorul botezului lui Isus în apa Iordanului și l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

Însă acesta i s-a alăturat lui Isus mai târziu. Andrei este cunoscut și drept „cel dintâi chemat”. El l-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă și a fost martor la minunile pe care le-a săvârșit și s-a lăsat pătruns de învățăturile sale.

Sfântul Andrei a asistat la chinurile și umilințele la care l-au supus iudeii pe Mântuitor și s-a încredințat, alături de ceilalți aposoli că Iisus a înviat din morți. L-a văzut pe Domnul înviat în prima zi, după opt zile, și când s-a arătat în Galileea și le-a poruncit să predice Evanghelia în lume.

Citește și Sfântul Apostol Andrei - tradiții și obiceiuri. Rugăciunea care alungă relele și apără casa de primejdii

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor

Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul românilor. El a început să predice Evanghelia în Asia Mică., apoi a ajungîn ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe geto-daci.

Însă nu doar noi îl avem drept ocrotitorl. Scoţia are pe drapel crucea Sf. Andrei, iar Spania, Grecia şi Rusia îl consideră creștinatorul lor.

Sf. Andrei este patron spiritual al mai multor oraşe din Italia, Franţa, Belgia şi Grecia.

Crucea Sfântului Andrei Crucea Sfântului Andrei este în formă de X și reprezintă un simbol al umilinței, al pătimirii și al martiriului în credința creștină. Potrivit tradiției, Sfântul Apostol Andrei, după primirea Sfântului Duh, a propovăduit în Bitinia și în toate zonele de pe coasta Mării Neagre, dar a ajuns și în Cherson și Rusia. De-a lungul vieții sale, el a dus cuvântul lui Dumnezeu în Sciția cea Mare, Sciția Mică (Dobrogea), în Sinopi, în Miotia, s-a întors în Tracia și și-a găsit sfârșitul în Patras.

A fost răstignit, în orașul Patras, lângă Corint, pe o cruce în forma de X, căreia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Pe steagul dacilor se afla un balaur cu cap  de lup. Se crede că în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul şi nimic nu scapă din fața lui. De aici se spune că „îşi vede lupul coada”.

În această zi nu se lucrează penru ca lupii să nu se dea la vite sau la oamenii care pornesc la drum. 

Nu se face curat în casă, nu se duce gunoiul, nu se face pomană, nu se dă cu împrumut pentru a nu se apropia lupul de gospodărie. 

În noaptea de Sfântul Andrei vorbesc toate animalele, dar cine le ascultă ce spun moare. La miezul nopţii de Sf. Andrei se deschid cerurile.

Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei se spune că ies strigoii. Aceștia sunt spirite  ale morților care nu ajung în cealaltă lume ori nu vor să se întoarcă acolo după ce îşi vizitează rudele în zilele de sărbăoare. Totodată, strigoii sunt periculoși pentru vii. Iau viața rutelor, aduc boli și suferință. Ei pot fi de apă și de uscat, de vite şi de stupi, de ploi şi de foc. Călătoresc pe pământ şi pe ape, strigând şi miorlăind, călare pe meliță, pe coadă de mătură, pe butoi sau în butoi.

Pentru a se proteja de aceste spirite rele, la intrarea în casă se agață usturoi. 

Totodată, în această noapte se fac vrăji și farmece. Fetele umplu cu apă 9 ceșcuțe și le toarnă apoi într-o oală, care se pune sub icoana Sfântului Andrei.  A două zi, în zori, se măsoară cu aceeaşi ceşcuţă apa din strachină. Dacă mai rămâne apă pe fundul oalei, vor avea noroc și se vor mărita. 

În noaptea de Sf. Andrei, fetele îşi pun sub cap 41 de boabe de grâu şi dacă visează că cineva le ia grâul, înseamnă că se vor mărita. Unele fete pregătesc turtă pentru prepararea căreia folosesc apă neîncepută. După ce a fost coapte pe vatră, turtele sunt mâncate de fete pentru a-și visa ursiții. 

Rugăciune de Sfântul Andrei

„Pe propovăduitorul credinței la geto-daci și slujitor al Cuvântului, pe Andrei cel dintâi chemat să-l lăudăm, că pe strămoșii noștri i-a adus la cunoștința lui Hristos, crucea în mâini ținând și izbăvind din înșelăciunea vrăjmașului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toți românii să-l lăudăm și să-l cinstim, ca să se roage neîncetat lui Hristos Dumnezeu, ca să ne ferească de toată răutatea și să mântuiască sufletele noastre”.

Cele mai frumoase mesaje

În această zi își sărbătoresc onomastica persoanele care poartă numele de  Andrei, Andreea.

Iată cele mai frumoase mesaje, potrivit Antena3 CNN.

Îți urez sa ai o viată senina ca răsăritul de soare iar sufletul sa-ti fie curat ca neaua. Iți urez o zi de neuitat si un călduros La Mulți Ani!

Din mici crenguțe de brad, din flori si din iubire ti-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți Ani Andrei/Andreea!

La Mulți Ani Andreea/Andrei! Așa cum soarele luminează pentru toata omenirea, așa si tu luminezi viată mea! Te iubesc!

La mulți ani, draga Andrei! Sa ai parte numai de împliniri, iar viată sa iți fie o eterna sărbătoare!

Pe o petala de lalea, La Mulți Ani din partea mea, iar pe una de bujor, Te iubesc si te ador!

Azi, de ziua numelui, iți urez si eu sa fii iubit(a) si sa ai parte de tot ce iți dorești. La mulți ani!

Cineva acolo sus te iubește, dar cineva aici jos tine la tine si mai mult! La mulți ani si te iubesc!

Cu ocazia sărbătorii zilei tale de nume, iți doresc multa sănătate, fericire si tot binele din lume si sa ai parte numai de zile senine si însorite!

Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senina, o săptămâna de bucurii, o luna de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!

De ziua numelui tău, iți doresc tot binele din lume, noroc, fericire si sănătate si sa ti se îndeplinească toate dorințele pe care o sa ti le pui. La mulți ani!

E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ti se pare ușor. Este ziua numelui ta si de aceea este o zi speciala! La Mulți Ani!

Este doar încă o Sfântă, dar cea mai frumoasa dintre toate cele sfinte, caci este ziua ta! La mulți ani, iubitul/iubita!

Felicitări cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani Andrei!

Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Iți urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani in cântec de clopoței de bucurie!

Fie ca din aceasta zi sfântă, in drumul lin al vieții tale sa răsară mereu cate-o raza de soare care sa-ti aducă fericire si bucurie. Multa sănătate! La mulți ani!, notează Antena3 CNN.

 

 

Subiecte în articol: sfantul andrei 30 noiembrie ortodox
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri