Jurnalul.ro Calendar 11 ianuarie, sărbătoarea Sfântului Teodosie, fondatorul vieții călugărești: Rostește acestă rugăciune dacă vrei să rămâi însărcinată

11 ianuarie, sărbătoarea Sfântului Teodosie, fondatorul vieții călugărești: Rostește acestă rugăciune dacă vrei să rămâi însărcinată

de Andreea Tiron    |   

Sfântul Teodosie cel Mare, cunoscut și sub numele de Teodosie Începătorul Vieții de Obște, este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Viața sa exemplară, dedicată slujirii lui Dumnezeu și comunității, îl face un model de smerenie, credință și iubire.

Cine a fost Sfântul Teodosie cel Mare?

Sfântul Teodosie s-a născut în anul 423 în satul Mogarissus din regiunea Capadocia (azi parte a Turciei). Încă din tinerețe, a fost atras de viața monahală și a plecat în Țara Sfântă, unde a vizitat locurile sfinte și s-a rugat pentru îndrumare divină.

Inspirat de exemplul Sfântului Eftimie cel Mare, Teodosie s-a retras într-o peșteră din apropierea Betleemului, unde a început să ducă o viață de asceză și rugăciune. Treptat, mulți discipoli au venit să i se alăture, iar Sfântul Teodosie a organizat o comunitate monahală în jurul său, devenind fondatorul vieții monahale de obște (comunitare). Aceasta era diferită de viața pustnicească individuală, punând accent pe rugăciunea în comun, muncă și ascultare.

Sfântul Teodosie era cunoscut pentru milostenia sa și pentru că hrănea mulți săraci din resursele mănăstirii. Totodată, s-a opus ereziilor vremii, rămânând ferm în apărarea dreptei credințe.

Sfântul Teodosie a trecut la Domnul în anul 529, fiind în vârstă de 105 ani. Moaștele sale au fost prăznuite de credincioși pentru numeroasele minuni săvârșite prin mijlocirea sa.

Când se sărbătorește Sfântul Teodosie?

Sfântul Teodosie cel Mare este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 11 ianuarie. Această zi este dedicată cinstirii vieții sale exemplare și rugăciunilor adresate lui pentru mijlocire și ajutor.

Sfântul Teodosie este cunoscut şi ca făcător de minuni. Tradiţia Bisericii spune că a binecuvântat o femeie ai cărei prunci nu trăiau şi că, la îndemnul ucenicilor săi, foarte bătrân fiind, a mers în câmp şi a alungat lăcustele şi omizile care aduceau foamete şi sărăcie oamenilor. De aceea, Sfântul Teodosie cel Mare era pomenit şi cinstit mai ales de ”oamenii sterpi”, pentru ”a primi rod pântecelui”. Femeile aflate ”în starea darului” sau însărcinate îl cinsteau pe Sfântul Teodosie cel Mare pentru a avea naştere uşoară.

Rugăciunea specială pentru fertilitate care se rostește în ziua Sfântului Teodosie

Auzi-ne pe noi, Milostive şi Puternice Doamne, ca prin rugăciunile noastre să se reverse harul Tău asupra noastră. Fii milostiv, Doamne, adu-Ţi aminte de porunca Ta, ca să se înmulţească neamul creştinesc, şi fii nouă ocrotitor milostiv, ca să se păstreze prin puterea Ta ce ai rânduit Tu. Tu ai făcut cu puterea Ta din nimic şi ai pus început lumii, l-ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi ai sfinţit Taina Căsătoriei prin care se preînchipuie taina unirii lui Hristos cu Biserica. Auzi-ne pe noi, Milosârde, pe robii Tăi care suntem uniţi prin Taina Căsătoriei şi cerem ajutorul Tău, revarsă mila Ta asupra noastră, ca să vedem pe fiii fiilor noştri până în neamul al treilea şi chiar al patrulea şi să ajungem până la adânci bătrâneţi şi să se învrednicească de Împărăţia Cerurilor prin Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvin toată slava, cinstea şi închinăciunea împreună cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt în vecii vecilor. Amin.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri