Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Medicul de familie Sfatul medicului. De ce trebuie să avem grijă de SISTEMUL ENDOCRIN? Ce rol joacă glandele endocrine și ce se poate întâmpla cu noi când nu funcționează

Sfatul medicului. De ce trebuie să avem grijă de SISTEMUL ENDOCRIN? Ce rol joacă glandele endocrine și ce se poate întâmpla cu noi când nu funcționează

Sănătatea noastră depinde de buna funcționare a sistemului endocrin, hormonii fiind esențiali, printre altele, pentru metabolism, creștere și dezvoltare, reproducere, comportament sexual, somn și starea de spirit. Alături de sistemul nervos, cel enndocrin este implicat în controlul funcțiilor organismului. Adevărați mesageri pe care corpul îi produce natural, hormonii sunt transportați prin sânge către diverse țesuturi.

Sistemul endocrin este implicat în modificări ce însoțesc diverse perioade ale vieții, începând chiar din momentul concepției, continuând cu copilăria, pubertarea, perioada fertilă, menopauza și andropauza.

Hormonii sunt secretați de glandele endocrine: hipotalamusul, hipofiza, tiroida, pancreasul endocrin, paratiroidele, testiculele, ovarele și suprarenalele.

Hipotalamusul și hipofiza

Situat în sistemul nervos central, hipotalamusul este considerat un adevărat pacemaker al sistemului endocrin. Se află în legătură cu o glandă mică, hipofiza, situată dedesubtul lui, cele două structuri fiind conectate prin tija hipofizară. Hipotalamusul este implicat în controlul secrețiilor hormonale hipofizare. Hipofiza este numită glanda-șefă, atât prin hormonii secretați, cât și prin legătura directă cu hipotalamusul. Printre hormonii secretaţi de hipofiză se numără cel de creştere, care are un rol important în dezvoltarea oaselor şi a cartilagiilor.

Absenţa acestui hormon produce........................

Citeste continuarea AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri