Jurnalul.ro Ştiri Social Sindicatele, preocupate de bani, nu de lege

Sindicatele, preocupate de bani, nu de lege

de Dan Radu    |   
Vestea că variantele de proiect a legii salarizării bugetarilor prezentate de Ministerul Muncii premierului nu au fost acceptate pentru că sunt "irealizabile din punct de vedere bugetar" a fost primită cu frustrare de sindicalişti. Funcţionarii publici ameninţă cu proteste şi spun că indiferente de lege, creşterea salariilor este vitală pentru păstrarea angajaţilor.
 
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, spune că amânările succesive ale legii salarizării bugetarilor i-au iritat considerabil pe angajaţii din administraţie, existând deja pregături pentru acţiuni de protest. "Tensiunile de la nivelul unor instituţii publice şi domenii publice, cum ar fi cele din administraţia publică locală, şi aici mă refer la Consilii Judeţene, prefecturi sau primării, au ajuns foarte mari. Acestea, cu siguranţă, în cel mai scurt timp, vor declanşa acţiuni de protest", spune Oprescu. Preşedintele SNFP spune că lipsa banilor invocată de Guvern trebuie imputată chiar guvernului. "Dacă nouă ni se impun criterii de performanţă pentru activitatea noastră în instituţiile publice, atunci cred că aceste criterii de performanţă trebuie impuse şi Guvernului, pentru că membrii guvernului sunt în primul rând responsabili pentru stimularea mediului de afaceri, pentru stimularea investitorilor, pentru atragerea banilor la bugetul de stat. Nu putem să acceptăm situaţia de fapt", spune Oprescu. "Guvernul este direct responsabil pentru ineficienţa instituţională. Noi o să avem în două săptămâni un Comitet Sindical şi vom hotărî cum acţionăm faţă de situaţia de fapt", a adăugat acesta. Potrivit sindicalistului, mai mult de jumătate dintre funcţionarii publici din România lucrează pe salariu minim pe economie. "În administraţia publică locală avem undeva până în 60 – 61% angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie şi din aceştia peste 60% au studii superioare. La instituţii de forţă, precum Protecţia Consumatorului, 52% din angajaţi au salariul minim", spune Oprescu. Potrivit sindicalistului, în aceste condiţii, importante sunt creşterile salariale sub orice formă, indiferent de adoptarea legii salarizării sau nu. 
 
Hadăr: Nimeni din lumea sindicală nu a văzut proiectul
 
Liderul Federaţiei sindicale din învăţământul superior "Alma Mater", Anton Hadărspune că sindicaliştilor li s-a promis că vor putea consulta proiectul legii salarizării bugetare până pe 10 februarie, însă până în prezent nu li s-au prezentat decât idei generale. "Au fost discutate nişte principii generale legate de lege şi cam atât. Nimeni din lumea sindicală nu a văzut până acum conţinutul acestei legi şi acei coeficienţi de salarizare pe care noi toţi îi aşteptăm". Anton Hadăr spune că, din ce se ştie până acum, proiectul actual de lege ar prevede o creştere a cheltuielilor salariale pentru bugetari de la 57 de miliarde de lei la 78 sau 79 de miliarde de lei.
 
Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că nu există încă un proiect al legii salarizării bugetarilor, ci doar câteva variante care nu sunt realizabile din raţiuni ce ţin de buget. Cioloş a adăugat că variantele actuale nu au fost discutate cu Ministerul de Finanţe, deci nu pot fi luate în calcul.
 
"Noi nu avem nevoie de lege, noi avem nevoie de salarizare. Treaba lor cum ne dau salariile. Noi avem nevoie de bani pentru activitatea prestată", Sebastian Oprescu, preşedinte SNFP.
 
Idee: Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, spune că acum ar fi cel mai oportun moment pentru adoptarea legii, întrucât actualul guvern nu poate fi acuzat de populism
 
Reprezentanţii sindicali ai funcţionarilor se vor întâlni peste 10 zile pentru a stabili dacă sunt necesare eventuale acţiuni de protest

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri