Unicul portavion chinez se îndreaptă spre Pacific pentru prima sa ieşire în ocean, a informat duminică presa oficială, într-un moment în care tensiunile cu Taiwanul sunt alimentate de comentarii făcute de viitorul preşedinte american, Donald Trump, transmite AFP. Această ieşire dincolo de apele Mării Chinei este prima a bastimentului construit în Uniunea Sovietică şi cumpărat de China, a informat pe site-ul său cotidianul Global Times. Nava a fost admisă în serviciul activ în septembrie 2012.
"O flotilă a Marinei chineze, incluzând portavionul Liaoning, s-a îndreptat sâmbătă spre vestul Pacificului pentru exerciţii prevăzute în largul mării", a anunţat sâmbătă seară agenţia oficială Xinhua fără să ofere mai multe detalii.
Deocamdată nu se cunoaşte durata misiunii din Pacific şi nici itinerariul urmat de flotilă. Liaoning are baza la Dalian, în nord-estul Chinei şi pentru a intra în Pacific trebuie să traverse insulele care separă Taiwanul de sudul Japoniei.
Citat de cotidianul South China Morning Post care apare la Hong Kong, Ministerul japonez al Apărării a precizat duminică dimineaţă că a reperat flotila, alcătuită pe lângă portavion din alte şapte nave: trei distrugătoare echipate cu rachete, trei fregate şi o navă de aprovizionare. Formaţiunea se afla în zona centrală a Mării Chinei de Est şi se îndrepta spre răsărit, potrivit autorităţilor de la Tokyo.
Într-o altă ştire difuzată sâmbătă mai devreme, Xinhua a anunţat că portavionul a efectuat, săptămâna trecută, exerciţii în Marea Galbenă, între coastele chineze şi coreene.
Liaoning a fost însoţit la acea dată de "mai multe distrugătoare şi fregate". Vineri, avioane J-15 "au decolat de pe Liaoning, efectuând exerciţii de simulare a aprovizionării şi confruntării în zbor", potrivit aceleiaşi surse.
Pe de altă parte, Marina chineză a anunţat la 15 decembrie că portavionul a efectuat primul său exerciţiu cu muniţie reală, în special cu rachete, în Marea Bohai, în interiorul coastelor chineze.
Aceste exerciţii au loc în contextul în care tensiunile au crescut brusc la începutul lunii între Beijing şi Taiwan, în urma unei conversaţii telefonice între Donald Trump şi preşedinta taiwaneză. Regimul comunist interzice orice contact între state străine şi Taiwan, pe care îl consideră ca una din provinciile sale. Beijingul nu exclude recurgerea la forţă pentru a-şi restabili suveranitatea asupra insulei.