Plenul CSM, structura decizională a Consiliului Superior al Magistraturii, va decide, cel mai devreme în luna septembrie, dacă va menine avizul Secției pentru Procurori a CSM de revocare a procurorilor Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga de la DNA, Prima ședință a plenului va avea loc în 30 augist, pe ordinea de zi neaflându-se, însă, ca punct înregistrată și situația procurorilor “maziliți” de Laura Codruța Kovesi.
Deși avizul de revocare de la DNA a lui Doru Țuluș și Mihaela Moraru Oorga a fost dat de către Secția penru Procurori a CSM în data de 5 iulie, până în prezent, plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu a luat, ca for decizional, în discuție această problemă. Potrivit unor surse din cadrul Consiliului, ultima ședință a plenului CSM a avut loc în data de 11 iulie 2017, iar, până la sfârșitul lunii viitoare, plenul nu se va mai întruni.
În cadrul primei ședințe a plenului CSM, care va avea loc, conform acelorași informații, în data de 30 august, membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu vor dezbate problematica generată la nivelul Direcției Naționale Anticorupție, prin emiterea, de către Laura Codruța Kovesi, a ordinelor de revocare a celor doi procurori cu care șefa DNA a intrat în conflict.
Ordinea de zi a plenului CSM rămâne, însă, dechisă, putând fi adăugate, teoretic, nou pucte de dezbatere până cu maxim trei zile înaintea ședinței. Însă, este foarte probabil ca această situație să fie, în cele din urmă, tranșată cel mai devreme în cursul lunii septembrie.
Vor merge în instanță
Ședința plenului CSM este așteptată, în primul rând, de către cei doi procurori vizați, Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga. Potrivit informaiilor noastre, cei doi procurori nu vor sta nici ei cu mâinile în sân și, până la o decizie a Plenului CSM care să lămurească situația lor, urmează ca, zilele viitoare, să se adreseze instanței de judecată.
Mai exact, cei doi procurori intenționează să conteste, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în contencios administrativ, ordinele emise de rocurorul șef al DNA prin care, în data de 4 iulie 2017, au fost revocați din funcțiile de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție. Nu este, de asemenea, exclus ca, tot în contencios administrativ, Doru Țuluș să conteste și ordinul prin care procurorul general al României a decis încetarea delegării acestuia pe funcția de conducere de la DNA. Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga au la dispoziție un termen de 30 de zile lucrătoare de la momentul în care au luat la cunoștință de ordinele de revocare, pentru a le contesta la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Plenul CSM este forul îndrituit al magistraților care poate decide dacă menține sau nu revocarea din funcțiile de procurori DNA a lui Doru Țuluș și Mihaela Moraru Iorga. În cazul în care și plenul CSM va decide într-un mod similar Secției pentru Procurori și această din urmă hotărâre poate fi atacată, la rândul ei, în contencios adminsitrativ, la instanța supremă
Prima ședință a plenului CSM nu are pe ordinea de zi situația procurorilor dați afară din Direcția Națională Anticorupție, la începutul acestei luni, de Laura Codruța Kovesi