Guvernanții încă studiază problema și se mai sfătuiesc pentru a lua o hotărâre cu privire la activitatea angajaților din sectorul bugetar. Astfel, încă nu se știe câți dintre aceștia vor continua să muncească și câți vor fi disponibilizați în perioada pandemiei de coronavirus. Totodată, oficialii Executivului fac apel la solidaritate către mediul privat. În schimb, antreprenorii nu au stat prea mult pe gânduri și au pus în aplicare strategii pentru această perioadă dificilă.
Viorel B. lucrează la o firmă cu 20 de angajați care activează în domeniul construcțiilor. Starea de urgență decretată în contextul pandemiei a făcut să scadă sever frontul de lucru al companiei. Managementul s-a mișcat repede, și-a întocmit planul de bătaie și a decis. „Un număr de 15 din cei 20 de salariați am fost trimiși în șomaj tehnic, iar ceilalți cinci continuă să lucreze cu jumătate de normă, acolo unde încă este nevoie”, ne-a spus Viorel.
În toată țara, antreprenori din mediul privat au trimis situații la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Ei intenționează ca după ce viața economică va reintra în normal, să îi readucă la serviciu pe angajații care în acest moment stau acasă.
Atmosferă relaxată
În sectorul public domnește o atmosferă mai relaxată. Guvernanții încă se află la faza analizelor.
„Avem discuţii în Guvern şi evident că luăm în calcul mai multe scenarii referitoare şi la personalul bugetar”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu, la un post de televiziune. Potrivit acestuia, angajatul de la stat „avea foarte multe sporuri, spor de antenă, spor de periculozitate”, iar în noul context, „pe acelea nu le mai primește”.
Noi am cerut, cel puţin eu, am cerut tuturor din mediul privat o solidaritate şi este normal să existe o solidaritate la nivel naţional a tuturor, în aşa fel încât să trecem cu bine toţi peste această criză.
Virgil Popescu, ministrul Economiei