Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Băutura de sezon cu beneficii extraordinare asupra sănătății

Băutura de sezon cu beneficii extraordinare asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |   

Primăvara este anotimpul florilor, în care natura se reîntoarce la viață, după lunile friguroase se iarnă.

A început sezonul florilor de soc! Copacii sunt plini, iar pieţile parfumate. Cel mai des, florile sunt folosite la socată. Pe cât este de gustoasă, pe atât e de sănătoasă. Nutriţioniştii spun că este o sursă excelentă de antioxidanţi. 

Din ele se pot face ceaiuri, sirop, dulceață dar mai ales socată.  Florile de soc cresc peste tot, în grădini, în păduri şi pe câmpuri.

Comercianți vând soc și în piață, iar o pungă cu flori costă 5 lei.

Vânzătoare: Doi lei grămăjoara, trei grămăjoare cinci lei, cu un leu, cum prind. Se culege când nu e ud, că dacă e ud se strică. Trebuie să fie culeasă cănd nu e plouat.

Și terasele au adăugat socata în meniuri. 

Client: Exact acelaşi gust ca al bunicii, nici foarte dulce, nici foarte acidulată. E perfectă.

Client: Consum şi iarna. E super bună, răcoritoare, nu are atât de mult zahăr ca un suc normal. E super bună, mie îmi place foarte mult. Îmi aminteşte de gustul copilăriei.

Gabriel Maxim, ospătar: De preferat ar trebuie să o consumăm cât mai rece pentru a simţi gusturile florale ale acestei băuturi. La noi, este o băutură care merge nu numai în sezonul cald, ci şi în sezonul rece.

Mod de preparare

- Florile trebuie puse pe fundul borcanului, dar să rupi partea verde că e amară. Avem apă de izvor, apă proaspătă şi voi pregăti siporul între timp. După ce terminaţi cu florile, vă rog să aşezaţi lămâile. Eu pun, pentru fermentaţie, o boabă de orez la un litru de apă sau se se pun 10 grame de drojdie.

Peste flori se adaugă siropul.

- Acoperim borcanul cu o farfurioară de sticlă şi îl punem într-un loc însorit timp de două-trei, până la patru zile. Vom mai amesteca o dată, de două ori pe zi cu o lingură de lemn şi socata noastră va fi gata.

Beneficii pentru sănătate

Pe lângă gustul acidulat şi răcoritor, socata este și sănătoasă.

Daniela Bălănucă, nutriționist: Are un conţinut ridicat de vitamina C, benefică pentru un sistem imunitar sănătos, la fel, este bogată în vitamina A, dar este o sursă excelentă de antioxidanţi. Dacă este neîndulcită se poate consuma în cantităţi nelimitate, relatează observatornews.ro.

Subiecte în articol: soc socata
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri