Jurnalul.ro Special Anchete SRI, primul tău urmăritor de pe Facebook, Twitter, Instagram și Tik Tok

SRI, primul tău urmăritor de pe Facebook, Twitter, Instagram și Tik Tok

Una dintre structurile aflate în coordonarea SRI, Institutul pentru Tehnologii Avansate, vrea să cumpere 15 licențe pentru o suită de programe prin care să analizeze texte și imagini.

 Programele vizate permit analizarea automată a datelor existente inclusiv pe rețelele sociale (Facebook, Twitter sau Instagram) sau din mass media, putând localiza temporal sau geografic unde a fost scris un anumit grup de cuvinte. Aceste softuri trebuiau instalate, offline, pe calculatoarele Institutului, iar pentru ele SRI este dispus să plătească aproape 400.000 de lei fără TVA. Atribuirea lotului scos la mezat a fost, însă, anulată, la finalul lunii septembrie, pe motiv că au avut loc „abateri grave de la prevederile legislative”.

Institutul pentru Tehnologii Avansate, structură aflată în subordinea Serviciului Român de Informații, caută să achiziționeze o suită de aplicații software care să aibă funcționalități avansate de analiză a textului. Și este dispus să plătească pentru aceste programe nu mai puțin de 357.151,26 de lei fără TVA. Încă din 20 septembrie, ITA a publicat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț prin care a făcut cunoscut faptul că dorește să achiziționeze 15 licențe pentru analize de text, organizând, în acest sens, și o procedură simplificată de selecție de oferte. 

Problema este că, la doar zece zile de la publicarea acestui anunț, autoritatea contractantă a făcut cunoscut faptul că a anulat atribuirea lotului, deoarece au avut loc „abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, fiind constatate „erori sau omisiuni în specificațiile tehnice”.

Ce poți face cu o astfel de aplicație

Lotul cu problemă reprezintă, așa cum rezultă din cuprinsul caietului de sarcini care a stat la baza achiziției ratate, o suită de aplicații „QDA Miner”, „WordStat” și SimStat”, care să funcționeze offline, on-permise, pe stațiile de lucru ale Institutului de Tehnologii Avansate”.

Din documentul citat, rezultă că aplicația QDA Miner este o aplicație de analiză calitativă a datelor text și imagine, preluate din surse multiple, care permite identificarea de tipare și trenduri. Specialiștii consultați de „Jurnalul” arată, însă, că această aplicație oferă, de asemenea, asistență computerizată avansată pentru codificare cu mai mult de șapte instrumente de căutare text, inclusiv căutarea prin cuvinte cheie, regăsirea secțiunilor, un instrument puternic de căutare interogare. Ea integrează instrumente statistice și de vizualizare și oferă instrumente avansate, care permit asocierea coordonatelor geografice și temporale unui segment de text sau unei zone grafice.

Analizator pentru Facebook

A doua aplicație cerută de ITA este „WordStat”, despre care susține că este „o aplicaţie cu funcţionalităţi de analiză de conţinut şi pe documentele de tip text, care permite extragerea de entităţi, cuvinte cheie sau teme de discuţie, clasificare automată pe categorii şi care beneficiază de instrumente de vizualizare interactivă”. Însă, ea face mai mult decât atât. WordStat poate analiza o cantitate mare de date nestructurate în câteva secunde. WordStat oferă instrumente statistice și de vizualizare care sunt ușor de interpretat, cum ar fi frecvențele cuvintelor, gruparea, analiza corespondenței sau hărțile termice. Nu în ultimul rând, pachetul dorit mai conține aplicația „SimStat. 

Interesant este că acest pachet software poate fi folosit pentru a analiza cantități mici sau mari de date text, cum ar fi transcrierea interviurilor grupurilor de discuții, documente juridice, date din rețelele sociale (Facebook, Twitter, Instagram, Telegram, TikTok), e-mailuri ale clienților, articole din presă, recenzii online sau sesiuni de răspunsuri deschise.

Întregul pachet dorit de SRI este implementat într-o gamă largă de utilizatori, inclusiv cercetări de piață, cercetători și profesioniști în domeniul informațiilor de afaceri, analiști ai criminalității, experți în detectarea fraudei, avocați și profesioniști, parajuriști, manageri de resurse umane, politologi, sociologi și etnografi, cercetători în științe sociale, medicină, psihologie și studii de comunicare, jurnalişti, istorici şi asistenţi de cercetare.

Au achiziționat, însă, două licențe de la furnizorul de casă al DNA

Primul lot al acestui contract fiind anulat, din motivele precizate anterior, Institutul pentru Tehnologii Avansate a derulat, totuși, achiziția în vederea atribuirii unui al doilea lot. Acesta constă într-o platformă IBM SPSS Statistics-Statistical Package for Social Sciences (pachete statistice pentru științe sociale. Este vorba despre o platformă software cu funcţionalităţi de analiză statistică, modelare a relaţiilor liniare şi non-liniare, precum şi de abordare a tuturor aspectelor unui proces analitic, de la pregătirea şi managementul datelor la analiză şi raportare, pentru care entitatea SRI a pus la bătaie nu mai puțin de 88.294,1 lei fără TVA.

La procedura simplificată de selecție, a fost depusă o singură ofertă admisibilă, iar, la data de 2 noiembrie 2022, a atribuit contractul, pentru suma de 83.308 lei fără TVA (99.136,52 lei cu TVA inclusă). Compania care și-a adjudecat lotul se numește SC Pragma Computers SRL, firmă abonată inclusiv la contractele Direcției Naționale Anticorupție.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri