Jurnalul.ro Timp liber Casa Soluții simple și eficiente împotriva condensului de pe geamuri

Soluții simple și eficiente împotriva condensului de pe geamuri

de Redacția Jurnalul    |   

Scăderea temperaturilor provoacă adesea formarea condensului pe ferestre, ceea ce duce la apariția mucegaiului.

Iată câteva soluții simple și rapide împotriva condensului:

Detergent de vase

O soluție rapidă și la îndemână este aplicarea pe geamuri a unei picături de detergent de vase. Acesta crează o protecție care va împiedica aburirea lor. 

Sare

O altă metodă eficientă este așezarea a unei cantități mici de sare într-o farfurie pe perevazul geamului. Sarea absoarbe umezeala. Apoi, sarea se întărește dar pentru a o putea utiliza din nou este suficient să o introducem câteva minute în cuptorul cu microunde. 

Alcool etilic și glicerină

Alcoolul etilic (votcă, țuică) și glicerina se pot amesteca în proporție de 150 ml la 15 ml. Cu acest lichid se șterg ferestrele după care folosește o cârpă uscată din lână ori bumbac pentru uscare. Pe sticlă se formează astfel o peliculă rezistentă la umiditate, scrie stiripesurse.ro.

De ce apare condensul

Aburirea geamurilor apare din cauza excesului de umiditate. 

Ventilație slabă - vaporii din aer se depun pe ferestre. Excesul de umiditate se formează în timpul procedurilor de îmbăiere, curățare și gătit. Spațiile trebuie echipate cu un sistem de ventilație care să favorizeze fluxul de aer uscat. În cazul tâmplăriei din lemn, spre deosebire de cea din plastic, aburirea este mai puțin frecventă datorită densității mai mici a tâmplăriei din lemn.

Pervaz lat - apa se poate acumula sub fereastră dacă pervazul este prea lat și dacă se folosesc perdele groase. Acestea împiedică aerul cald să se ridice și să încălzească geamul. Geamul se răcește excesiv și pe suprafață apar picături de apă.

Depresurizare - în locurile unde fereastra este depresurizată apare condens în interior și chiar gheață. Motive - tâmplărie veche din lemn, defecte, instalarea neprofesionistă a ferestrelor cu geamuri duble.

De asemenea, și anumite activități casnice provoacă umiditate:

- gătitt fără aerisire

- dușuri/băi prelungite 

- instalații sanitare defecte

- uscarea hainelor în interior

- flori pe perevazurile ferestrelor.

Subiecte în articol: condens geamuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri