Jurnalul.ro Ştiri Social Sondaj: elevii din rural vor şcoală faţă-n faţă

Sondaj: elevii din rural vor şcoală faţă-n faţă

de L. Budin    |   

Peste 80% din profesori şi 70% din elevi cred că şcolile ar trebui să rămână închise doar în zonele cu risc crescut de infectare – acesta este rezultatul unui sondaj World Vision România. Se solicită astfel reluarea de urgenţă a şcolii faţă-n faţă, mai ales pentru elevii din categorii vulnerabile. 

 

Fundaţia solicită respectarea descentralizării în educaţie şi reluarea cursurilor fizice din semestrul al doilea. Reluarea şcolii ar trebui să se facă în special pentru elevii din mediul rural, care nu au avut acces la învăţătură aproape un an. 

 

Măsuri în toată ţara

Continuarea şcolii online pentru toţi elevii, neluând în considerare rata de infectare sau accesul real al copiilor la cursurile online, încurajează abandonul şcolar şi creează lacune importante în educaţia unei întregi generaţii, e de părere Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Un lucru esenţial în perioada următoare este recuperarea materiei pierdute. Educaţia remedială ar trebui să fie extinsă la nivel naţional, opinează responsabilii fundaţiei. 

 

Recuperare fără stres

Sondajul arată şi care sunt nevoile copiilor şi ale profesorilor, în cazul în care s-ar întoarce la şcoală. Din elevi, 52% solicită ca recuperarea materiei să se facă într-un mod care să nu îi suprasolicite, iar o treime spun că au nevoie de susţinerea cadrelor didactice în acest sens. 

Profesorii ar dori, în proporţie de 88%, ca regulile sanitare să fie respectate în unităţile de învăţământ – iar 62% solicită ministerului de resort soluţii de adaptare a conţinutului educaţional la timpul rămas până la finele anului şcolar. 

 

Temerile rămân

Întoarcerea la cursurile fizice nu s-ar face fără temeri. Aproape 42% din elevi se tem de un eventual ritm rapid de predare, învăţare şi ascultare, o treime sunt îngrijoraţi că e multă materie de recuperat, iar un sfert nu sunt siguri că ar face faţă stresului. 

Temerile profesorilor privesc lacunele acumulate, în rândul elevilor (61%), implicarea scăzută a părinţilor pentru a susţine eforturile de recuperare a materiei (49%), volumul mare de materie de recuperat (45%), suprasolicitarea elevilor (43%) şi aşteptări nerealiste din partea conducerii şcolilor şi a Inspectoratelor Şcolare Judeţene (peste un sfert din cei chestionaţi). 

Sondajul World Vision a fost realizat între decembrie 2020 şi ianuarie 2021, respondenţii fiind 1.490 de elevi de gimnaziu şi liceu şi aproape 500 de profesori. 

61% din profesori sunt îngrijoraţi de lacunele educaţionale ale elevilor. 

Subiecte în articol: școala online
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri