Spania a cerut vineri Naţiunilor Unite revizuirea unui raport al experţilor mandataţi de ONU care o acuză de "detenţie arbitrară" a separatiştilor catalani, estimând că acesta conţine erori şi este afectat de un "conflict de interese", potrivit France Presse.
Raportul acestor experţi, mandataţi de Grupul de lucru al ONU asupra detenţiilor arbitrare, dar care nu se exprimă în numele Naţiunilor Unite, a fost publicat miercuri. Sesizat de avocatul a trei separatişti catalani, el cere eliberarea acestora.
Cei trei lideri catalani - între care fostul vicepreşedinte al regiunii Catalonia, Oriol Junqueras - sunt în detenţie provizorie de peste un an şi jumătate. Ei sunt judecaţi din februarie împreună cu alţi nouă acuzaţi pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în octombrie 2017.
Guvernul regional catalan s-a bazat pe acest raport pentru a cere vineri guvernului central "să adopte măsurile necesare pentru eliberarea imediată a deţinuţilor politici".
Purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol, Isabel Celaa, a indicat presei că ambasadorul Spaniei pe lângă instituţiile Naţiunilor Unite cu sediul la Geneva a trimis două note de protest la ONU.
Prima "cere revizuirea concluziilor acestui grup din cauza erorilor şi a distorsiunilor pe care le conţine" raportul, a afirmat ea.
A doua notă denunţă "un conflict de interese". Purtătoarea de cuvânt a explicat că doi dintre cei cinci experţi care au redactat raportul - un sud-coreean şi un mexican - lucraseră anterior cu Ben Emmerson, un avocat britanic al separatiştilor catalani care sesizase Grupul de lucru. Potrivit acesteia, ei ar fi trebuit să se recuze din acest dosar.
Ea a reproşat de asemenea experţilor că nu ţin seama de "separarea puterilor", când cer guvernului, puterea executivă, să intervină pe lângă puterea judiciară pentru a obţine eliberarea deţinuţilor.
În plus, autorii raportului "nu par să cunoască capul de acuzare care îi vizează pe inculpaţi", a adăugat aceasta.
Separatiştii sunt judecaţi pentru că au organizat un referendum de autodeterminare la 1 octombrie, în pofida interzicerii sale de către justiţie. Raportul afirmă că referendumul era legal, ceea ce nu este cazul.
Între timp, purtătoarea de cuvânt a guvernului catalan, Meritxell Budo, a afirmat că executivul spaniol "nu-şi îndeplineşte obligaţiile de putere publică" dacă nu dă curs recomandărilor experţilor.
Raportul conchide că detenţia prelungită a celor trei reclamanţi încalcă Declaraţia universală a drepturilor omului şi Pactul internaţional referitor la drepturi civile şi politice adoptat de Adunarea Generală a ONU în 1966.
AGERPRES