Jurnalul.ro Cultură Muzica Spectacolul de gală organizat de Opera Națională București cu ocazia Zilei Culturii Naționale celebrează Credința, Arta și Identitatea Românească

Spectacolul de gală organizat de Opera Națională București cu ocazia Zilei Culturii Naționale celebrează Credința, Arta și Identitatea Românească

de Magdalena Popa Buluc    |   

Opera Națională București celebrează, miercuri, 15 ianuarie 2024, de la ora 19:00, Ziua Culturii Naționale, printr-un spectacol de gală care omagiază spiritualitatea românească ca manifestare triadică de Credință, Artă și Identitate.

Anul acesta, noul ministru al culturii, doamna Natalia Intotero, a ales Opera Națională București pentru un spectacol de gală dedicat valorilor culturale și spirituale românești. În prezența domniei sale, pe scena Operei vor susține recitaluri unii dintre cei mai admirați și apreciați artiști și instrumentiști români, precum marele naist și virtuoz Gheorghe Zamfir, cunoscuta interpretă Paula Seling, celebra soprană la nivel internațional Cristina Păsăroiu, baritonul Ștefan Ignat (excepțional în rolul Oedipe din opera omonimă de George Enescu), violonista și profesoara Simina Croitoru. Alături de orchestra simfonică a instituției-gazdă (aflată sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București), spectacolul va fi completat și întregit prin participarea excepțională a următoarelor ansambluri artistice: Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (dirijat de Anna Ungureanu) și Corul bărbătesc Cantus Domini (dirijat de arhid. Răzvan Constantin Ștefan).

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională anuală în România instituită în 2010. Prin legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, ziua de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naționale, cu scopul de a promova activitatea culturală, întreprinderile artistice și meritele academice. Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă și declarată drept Ziua Culturii Naționale, întrucât reprezintă data de naștere a poetului național Mihai Eminescu (1850-1889). Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoșani, iar de la nașterea acestuia se împlinesc 175 de ani în 2025.

În 2025, din programul artistic al Zilei Naționale de 15 ianuarie vor face parte, în primul rând, trei dintre cele mai emblematice (pentru patrimoniul muzical românesc) lucrări simfonice ale marelui compozitor George Enescu: inconfundabila Rapsodie Română nr. 1 (în aranjamentul marelui coregraf Oleg Danovski, întemeietorul școlii românești de balet modern), nemuritoarea Poemă Română (care conține un fragment din vechiul imn regal al României de altădată) și romantica Baladă pentru vioară și orchestră (în interpretarea solistei Simina Croitoru). Programul va fi completat de un recital excepțional al maestrului Gheorghe Zamfir, care va interpreta, la instrumentul pe care l-a consacrat pe plan mondial – naiul – două lucrări fabuloase: Păstorul singuratic si Divertisment folcloric. Pe scena Operei Naționale București vor răsuna, de asemenea, Patru dansuri românești din Altița de Dan Dediu (în aranjamentul coregrafului Gigi Căciuleau), precum și legendarul vals Dulcea și tandra mea fiară al maestrului Eugen Doga (în interpretarea solistei Paula Seling).

Ziua Culturii Naționale este un prilej de reflecție asupra contribuției esențiale pe care cultura o aduce în viața socială și spirituală a țării. În cadrul acestui eveniment, Opera Națională București se angajează să promoveze valorile autentice și să încurajeze dialogul intercultural, consolidând astfel importanța artei și credinței în definirea identității naționale.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri