Jurnalul.ro Special Anchete Sponsorul lui Klaus Iohannis a finanțat USR să intre în Parlamentul României

Sponsorul lui Klaus Iohannis a finanțat USR să intre în Parlamentul României

de Ion Alexandru    |   

Unul dintre sponsorii ex-primarului FDRG de Sibiu, Klaus Werner Iohannis, afaceristul Michael Horst Schmidt, administrator al Automobile Bavaria, și care i-a asigurat aceluiași Iohannis, în campania electorală din anul 2014 pentru alegerile prezidențiale, un apartament de lux în cel mai exclusivist cartier din Capitală, în perioada în care acesta a candidat, dar și în primele luni după ce a fost ales președinte, a finanțat, cu sume importante, Uniunea Salvați România. Mai exact, trei companii ale grupului MHS, controlat de Michael Horst Schmidt, au contribuit cu donații financiare către USR, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2016, când partidul, condus, la acea dată, de Nicușor Dan, a reușit să acceadă, cu 40 de parlamenari, în Legislativul României. Același Michael Horst Schmidt, care este, iată, în legătură cu ambii vectori “de dreapta” ai mișcării anti-PSD din România, se află în relație de rudenie cu unul dintre cei mai controversați afaceriști și politicieni pro-ruși din Republica Moldova. Este vorba despre Renato Usatîi, un apropiat al Kremlinului, asupra căruia planează suspiciuni de implicare în crima organizată de peste Prut şi care s-ar afla în spatele tentativei de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov.

 

Omul de afaceri român de etnie germană Michael Horst Schmidt se află în relaţii extrem de apropiate cu preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, companiile afaceristului punându-i, în perioada în care Iohannis a deţinut funcţia de primar al municipiului Sibiu, mai multe autoturisme de lux la dispoziţie, cu titlu gratuit. Mai mult, Michael Horst Schmidt i-a pus lui Klaus Iohannis la dispoziţie, spun gurile rele, tot cu titlu gratuit, şi un apartament de lux situat în cartierul Primăverii, din Bucureşti, locaţie folosită de fostul lider al PNL în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2014. Potrivit informațiilor de presă, relația dintre Iohannis și acest om de afaceri a început în timpul pregătirii proiectului “Sibiu – capitală culturală europeană”, când primăria condusă de Klaus Iohannis a încheiat un parteneriat cu reprezentantul Automobile Bavaria, Contempo SRL, care a pus la dispoziția instituției locale 15 limuzine pentru oaspeții de seamă ai orașului. Primarul Iohannis a primit el însuși o astfel de limuzină. Câțiva ani mai târziu, în 2007, Klaus Iohannis a făcut lobby în fața consilierilor locali pentru compania Contempo Cars, controlată de același Michael Horst Schmidt, când a supus spre aprobare un PUD în vederea construirii unei reprezentanțe BMW la Sibiu.

După consumarea acestui eveniment, între Autmobile Bavaria și Primăria Sibiu a fost încheiat un contract de comodat, în cadrul căruia primarul Iohannis a primit, gratuit, cele mai noi și luxoase modele BMW, municipalitatea asigurând doar cheltuielile cu întreținerea și cu asigurarea combustibilului. Iar dacă mai aflăm că același Michael Horst Shmidt a fost asociat cu Emil Hurezeanu în cadrul companiei financiare nebancare SC Bavaria Cars SRL Sibiu, Hurezeanu fiind, ulterior, numit ambasador al României la Berlin, de către Klaus Iohannis, lucrurile devin din ce în ce mai clare în legătură cu relația dintre Shmidt și Klaus Werner Iohannis.

 

Donații către partidul “străzii”

Dar Michael Horst Schmidt a decis să se implice financiar și pentru asigurarea finanțării unui partid politic fără de care, astăzi, Guvernul lui Iohannis, condus de Ludovic Orban, nu ar fi fost niciodată învestit de Parlament, din lipsa voturilor necesare. Este vorba despre Uniunea Salvați România. Iar această finanțare nu a avut loc oricând, ci chiar imediat după înființarea acestei formațiuni politice apărute din “spuma mării”, după ce primul guvern al lui Iohannis, cel “Tehnocrat”, a fost evacuat de PSD de la Palatul Victoria. Vorbim despre USR, în varianta inițială, cu sediul în Vaslui, acasă la soția lui Nicușor Dan, primul președinte al formațiunii.

Conform unor date publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309, din 28 aprilie 2017, cu referire la acte ale partidelor politice, unde se publică cuantumul total al sumelor provenite din finanțările private ale Partidului USR în anul 2015, aflăm din lista persoanelor juridice care au făcut, în anul 2016, donații a căror valoare depășește zece salarii de bază minime brute pe țară, că patru dintre companiile lui Michael Horst Schmidt au contribuit cu bani la finanțarea acestei formațiuni politice.

Astfel, Compania MHS Truck & Bus SRL din București, care, în 2018, îl avea ca administrator pe Michael Horst Schmidt, a donat USR suma de 50.000 de lei, la datele de 21 și 30 ianuarie 2016. Mai departe, compania MHS Otopeni Truck & Bus SRL, deținută, la acel moment, de MHS Holding GMBH, reprezentată de Michael Horst Schmidt, de MHS Immo SARL Luxembrurg și de Hans Heinrich Von Srbik din Austria, a făcut către USR, la data de 11 noiembrie 2016, o donație de 20.000 de lei. De asemenea, societatea MHS Leasing Renting SRL București, deținută în integralitate la acel moment de MHS Truck & Bus SRL, a donat USR, tot la 10 noiembrie 2016, suma de 22.000 de lei. Nu în ultimul rând, compania MHS Truck Services SRL București, deținută de MHS Holding GMBH, a donat către USR, tot la 10 noiembre 2016, suma de 21.000 de lei.

 

Ruda lui Renato Usatîi

Declanşarea conflictului din Ucraina şi situaţia politică precară, din ultimii ani, din Republica Moldova sunt două dintre exemplele exercitării de către Federaţia Rusă a influenţei în zona de est a Europei. Pe fondul instabilităţii politice de la Chişinău, şi-a făcut din nou apariţia, într-un mod extrem de vizibil, unul dintre cele mai controversate personaje, cu legături strânse la Moscova. Este vorba despre Renato Usatîi, un afacerist şi politician implicat în scandaluri foarte grave.

Deşi interesele financiare ale lui Renato Usatîi sunt exclusiv legate de Federaţia Rusă, familia acestuia a ales să trăiască în România. Sora lui Renato, Veronica Usatîi, născută în data de 10 mai 1983 în localitatea Făleşti, Republica Moldova, l-a cunoscut, în urmă cu câţiva ani, pe omul de afaceri Michael Horst Schmidt, cei doi căsătorindu-se.

 

După căsătoria cu Michael Schmidt, Veronica Usatîi şi-a convins părinţii să se mute, la rândul lor, în România.

La Bucureşti, Veronica Usatîi-Schmidt a intrat în afaceri. În anul 2006, sora lui Renato a înfiinţat societatea SC Karine Beauty SRL, care o are pe Veronica drept asociat unic şi administrator.

 

Acuzat de comandarea asasinării bancherului Gherman Gorbunţov

Cumnatul lui Michael Horst Schmidt, Renato Usatîi, are o istorie extrem de controversată. În perioada 2000 -2001, acesta a activat ca supervisor la Aeroportul Internaţional din Chişinău, iar din 2002 până în 2004 a avut calitatea de inginer supervisor în cadrul companiei de stat “Căile Ferate din Moldova”. Începând cu anul 2005 însă, Renato Usatîi şi-a mutat centrul de interese la Moscova, devenind preşedintele companiei VPT-NN, iar din anul 2013, a preluat funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate din Republica Moldova. Legăturile cu căile ferate ruseşti sunt, potrivit presei de peste Prut, cheia succesului financiar al lui Renato Usatîi, care a devenit în prezent un adevărat magnat. Numele lui Renato Usatîi este legat, însă, de mai multe scandaluri, unele dintre ele chiar cu tentă mafiotă. Postul de televiziune Antena 1 a difuzat un interviu acordat, la Londra, de către bancherul rus Gherman Gorbunţov. Acesta susţine, nici mai mult, nici mai puţin, că Renato Usatîi a comandat asasinarea sa. Gorbunţov a fost ţinta unui atentat mafiot, în urma căruia a fost împuşcat cu opt gloanţe, însă, din fericire, a scăpat cu viaţă. În aceeaşi perioadă, în Republica Moldova a fost derulată o investigaţie jurnalistică în urma căreia s-au făcut legături destul de consistente între tentative de asasinare a lui Gorbunţov, Renato Usatîi şi anumite cercuri de interese care activează la Chişinău şi la Moscova.

Renato Usatîi nu s-a rezumat doar la afaceri, el intrând în politica de la Chişinău. Din această calitate, el face jocurile Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Renato Usatîi a preluat, în urmă cu câțiva ani, Partidul Popular Republican, intenţionând să-i schimbe denumirea în Partidul Nostru. Pentru că autorităţile de la Chişinău nu au aprobat o asemenea schimbare a denumirii şi siglei partidului, Usatîi a înființat o nouă formaţiune politică, numită “PaRus”, care reprezintă o abreviere a denumirii Partidul lui Renato Usatîi. Nici acest partid nu a putut fi, însă, înegistrat oficial, deoarece autorităţile nu au avizat documentele necesare. În aceste condiţii, în data de 30 septembrie 2014, cumnatul lui Michael Horst Schmidt a anunţat că va candida pentru un post de parlamentar din partea Partidului Patria, la conducerea căruia se afla Emilian Ciobu, fost ambasador la Bucureşti şi un apropiat al fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Nici acest demers nu a avut mai mult succes decât cele anterioare, întrucât Inspectoratul General al Poliţiei de la Chişinău a notificat Comisia Electorală Centrală cu faptul că Partidul Patria a folosit fonduri transmise din străinătate în Campania electorală, fapt profund ilegal. Ca urmare, Curtea de Apel din Chişinău a eliminat formaţiunea lui Emilian Ciobu din alegerile de anul trecut, iar Renato Usatîi a părăsit Republica Moldova, plecând la Moscova.

A revenit, însă, şi s-a înscris în cursa electorală pentru funcţia de primar al oraşului Bălţi. A fost ales cu 72,5 la sută din voturi. Revenirea în politică a lui Renato Usatîi a avut loc pe fondul accentuării conflictului din Ucraina şi al intensificării intereselor subterane ale Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Pe acest fond, Renato Usatîi a devenit un adevărat agent de infuenţă al Moscovei la Chişinău, fiind unul dintre organizatorii şi finanţatorii protestelor de luna trecută de la Chişinău. Usatîi şi-a unit forţele, în acest sens, cu Partidul Socialist din Republica Moldova, pentru a instiga populaţia să iasă în stradă şi să determine demisia preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate.

Un alt scandal în care este implicat Renato Usatîi este cel referitor la interceptarea ilegală a fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, cercetat pentru infracţiuni de corupţie. În data de 15 octombrie 2015, Usatîi a distribuit pe contul său de YouTube o serie de convorbiri telefonice interceptate ilegal, purtate de premierul Filat cu Ilan Shor, un afacerist de origine israeliană, miliardar şi devenit primar al oraşului Orhei. După izbucnirea acestui scandal, Renato Usatîi a părăsit, din nou, Republica Moldova, plecând la Moscova. Când a revenit în ţară, a fost arestat de către trupele speciale chiar pe Aeroportul Internaţional Chişinău, fiind pus sub acuzare pentru violarea secretului corespondenţei.

 

Cumnatul lui Usatîi, conectat la vârful politicii de la Bucureşti

Afacerile derulate de Michael Horst Schmidt în România au făcut ca acesta să se afle în relaţii apropiate cu unii lideri foarte influenţi din mediul politic. Printre aceştia se numără liderul UDMR Verestoy Attila, decedat între timp, cunoscut drept “drujba lui Dumnezeu”, având în vedere afacerile cu lemn pe care acesta le-a derulat. Senatorul Verestoy Attila a fost considerat, totodată, unul dintre cei mai importanţi strategi ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România şi un apropiat al liderului formaţiunii, Kelemen Hunor.

Potrivit unor date obţinute de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Michael Horst Schmidt a fost asociat în cadrul companiei Bavaria Leasing IFN SA, societate la care a deţinut acţiuni şi senatorul UDMR Verestoy Attila. Potrivit documentelor oficiale, până în anul 2010, acţionariatul Bavaria Leasing IFN SA era compus din Constantin Radu Caftanat, Daniel Dăianu, Michael Horst Schmidt, Verestoy Attila, Valeriu Romulus Patriciu şi firma MHS Trucks SRL, deţinută de acelaşi Michael Schmidt.

Verestoy Attila a fost unul dintre cei mai vocali lideri ai UDMR care au susţinut, la sfârşitul anului 2009, numirea unui guvern PSD-PNL-UDMR, care să fie condus de Klaus Iohannis. Verestoy Attila a fost chiar şeful delegaţiei UDMR care a participat la negocierile care au avut loc, la Palatul Cotroceni, pentru desemnarea noului prim-ministru, după ce Cabinetul Emil Boc a fost demis prin moţiune de cenzură.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri