Jurnalul.ro Special Rețeta succesului profesional la vârful instituțiilor publice. Cum ajungi în posturi de conducere când te recomandă Securitatea

Rețeta succesului profesional la vârful instituțiilor publice. Cum ajungi în posturi de conducere când te recomandă Securitatea

de Diana Scarlat    |   

Noul Secretar General din Ministerul Economiei este o fostă angajată de încredere a lui Mohammad Murad, pe care o recomandă pentru funcțiile de conducere mai ales calitatea de soție de general SPP.

Nu contează partidul de la guvernare sau instituția, în cazul noului SG Mihaela Popescu, aceasta fiind numită în funcții importante în toate guvernele, din 2021 până azi. După ce a ajuns în conducerea Transelectrica, pe vremea Guvernului Cîțu, având zero experiență în domeniul energetic, a fost transferată pe un post de director economic în Ministerul Economiei, pe vremea Guvernului Ciucă, fără concurs, apoi numită, recent, SG în același minister, la propunerea ministrului Radu Oprea.

Soția generalului SPP Cristian Popescu, Mihaela Popescu, a mai făcut un pas în cariera profesională, prin numirea sa în funcția de SG al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Soțul său este cunoscut drept unul dintre favoriții șefului SPP, Lucian Pahonțu. Ea este singurul SG din minister fără CV afișat la vedere, dar o recomandă soțul și munca în mediul privat, în afacerile lui Mohammad Murad – acesta fiind acum candidatul AUR la șefia CJ Constanța, dar și pe lista de propuneri pentru viitorii miniștri, dacă AUR ar câștiga alegerile parlamentare. 

Traseul profesional al Mihaelei Popescu (fostă Brebeanu, fostă Constantinovici) arată că mai mult decât partidele politice contează, însă, apartenența la sistemul de securitate. Noul SG face legătura între PSD, PNL și AUR, dar singurul „liant” real între persoană și funcțiile de conducere pare a fi SPP.

Deși nu are CV-ul afișat, la fel ca ceilalți secretari generali, în presă au mai apărut informații despre pregătirea sa și activitatea profesională, cu ocazia numirii ei într-o funcție importantă la Transelectrica, în Guvernul Cîțu. Mihaela Popescu a absolvit Facultatea de Drept la Spiru Haret și ASE-ul, între anii 1994-1999, când ocupa și un post de director comercial la o firmă. A fost, pentru o lungă perioadă, angajată sau asociată a lui Mohammad Murad, iar în 2013 era șefă de proiect la firma de construcții a primului său soț, deși firma figurează cu ultima declarație financiară în 2011. În aceeași perioadă, în timp ce conducea proiectul de construcții, a făcut și trei cursuri postuniversitare simultan, pe domenii de securitate. După ce le-a terminat, a lucrat și la Agerpres, deși nu avea experiență în acest domeniu.

De la privat, în instituțiile de stat

A schimbat 13 firme în 17 ani de activitate, dar la cele mai multe a fost șefă sau acționară, fiind afacerile proprii sau ale soțului ei, apoi și-a-nceput activitatea la stat exact după ce s-a căsătorit cu generalul SPP Cristian Popescu. Din acel moment se observă reorientarea profesională către Justiție, Mihaela Popescu ajungând expert în cabinetul ministrului Raluca Prună, în Guvernul Cioloș. La scurt timp a devenit și membru și vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Securitate – în perioada când „pe cai mari” era Alexandru Cumpănașu. 

Un alt amănunt care arată că nu partidul politic e cel care contează, ci serviciile din spatele tuturor partidelor este felul în care Mihaela Popescu a devenit imediat consiliera personală a ministrului PSD Florin Iordache, după ce ocupase o funcție similară în cabinetul Ralucăi Prună, din Guvernul Cioloș. Ocupând funcția de consilier, a mai făcut, în 2017, un masterat la Spiru Haret pe științe penale și criminalitate și un curs postuniversitar la Cluj, pe administrație publică.

Legătura între Apărare și consiliile de administrație

După acest traseu în instituțiile statului, a nimerit în mijlocul unui scandal, fiind numită în consiliul de administrație al casei de asigurări medicale din Apărare. 

În anul 2019 a devenit funcționar public, trecând de la PSD spre PNL, fiind promovată director adjunct la Ministerul Justiției în guvernarea PNL, ca după încă doi ani să mai apară în prim-plan într-un scandal legat de numirea ei, cu zero experiență în domeniul energetic, în consiliul de supraveghere la Transelectrica, în iunie 2021.

De acolo a ajuns în Ministerul Economiei, adusă în februarie 2023 de fostul ministru, Florin Spătaru, pe funcția de consilier, fiind imediat numită, fără concurs, pe postul director adjunct al Direcției Economice. De pe această poziție a fost numită SG de actualul ministru, Radu Oprea.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri