Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statele Unite marcheaza sfarsitul „neutralitatii internetului”!

Statele Unite marcheaza sfarsitul „neutralitatii internetului”!

Comisia federala americana a comunicatiilor (FCC) a pus capat principiului "neutralitatii internetului", pe motiv ca franeaza investiile si inovatia, decizie care amplifica temerile aparitiei unui "internet cu doua viteze". FCC a revenit, de fapt, asupra unei reglementari din 2015, care obliga furnizorii de internet (FAI) sa nu faca diferente intre continuturile ce trec pentru serverele lor.

 

Pe viitor, FCC va permite operatorilor sa moduleze viteza internetului dupa bunul lor plac: sustinatorii "neutralitatii" se tem, prin urmare, ca furnizorii vor impune un pret mai ridicat pentru o viteza mai mare sau vor bloca anumite servicii care le fac concurenta, precum video la cerere, telefonie prin internet sau motoare de cautare.

Odata cu aceasta decizie, "am redat libertate internetului", "venind, totodata, in ajutorul consumatorilor si a concurentei", a asigurat presedintele FCC, Ajit Pai, numit in fruntea institutiei de presedintele republican Donald Trump. In opinia lui Pai, votul din 2015 "fost ca o piedica in calea inovatiei" si a "fost ceva rau pentru clienti".

Decizia "nu va ucide democratia" si nu inseamna "sfarsitul internetului, asa cum il cunoastem", a continuat el, aluzie la argumentele adeptilor principiului de neutralitate. FCC nu face altceva decat sa "ofere cheile internetului" unui "numar restrans de multimiliardari", a raspuns, in replica, Mignon Clyburn, membru al FCC, care a votat impotriva respectivei hotarari.

Venind in completare, Jessica Rosenworcel, si ea membru FCC si care s-a opus deciziei, a apreciat ca FAI "vor avea dreptul de a asigura un trafic rapid intreprinderilor care au mijloace financiare", lasandu-i pe ceilalti sa navigheze cu viteza melcului. Decizia "va afecta familiile nevoiase, maginalizatii, populatia de culoare, femeile care nu vor mai avea acces la comunicare, la informatii", a explicat, la randul sau, realizatorul Damon Davis, citat de agentia France Presse.

Imediat dupa vot, procurorul general al New Yorkului, Eric Schneiderman, si-a anuntat intentia de a ataca, impreuna cu alte state, decizia FCC, catalogata drept "o lovitura dura adusa consumatorilor, tuturor celor care sustin un internet liber si deschis". In opinia lui, "FCC a oferit, in avans, cadoul sau de Craciun gigantilor din domeniul comunicatiilor".

Subiecte în articol: doua viteze acces trafic viteza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri