Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statele Unite nu se tem de un război comercial

Statele Unite nu se tem de un război comercial

Statele Unite nu caută un război comercial prin impunerea tarifelor la importurile de oţel şi aluminiu, dar nu se tem de un astfel de conflict, a afirmat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, după reuniunea miniştrilor de Finanţe şi a preşedinţilor băncilor centrale din G20, desfasurata în perioada 19 - 20 martie.

 

Un război comercial "nu este obiectivul nostru, dar nu ne temem de el. Trebuie să fim pregătiţi să acţionăm în interesul SUA pentru a apăra comerţul liber şi corect. Există întotdeauna un risc când procedezi astfel", a spus acesta, după intrunirea din Argentina a grupului ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente.

Declaraţia vine după ce, în comunicatul final al reuniunii, participanţii convenit să nu condamne decizia SUA, în schimb au subliniat "intensificarea tensiunilor economice şi geopolitice". Comisarul european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a afirmat că "UE nu vrea o escaladare a comerţului, nu vrea un război comercial, dar este pregătită să reacţioneze, chiar dacă opţiunea preferată este dialogul. Contramăsurile noastre sunt pregătite".

Miniştrii de Finanţe şi preşedinţii băncilor centrale din G20 au fost de acord să amâne gasirea unei soluţii pentru taxarea marilor companii din sectorul informatic (Google, Amazon, Facebook şi Apple reunite sub acronimul Gafa), ale căror practici de optimizare fiscale sunt criticate de Comisia Europeană. În comunicatul final, cei prezenti s-au angajat "să lucreze împreună pentru a căuta o rezolvare bazată pe consens până în 2020, iar o informare la zi privind situaţia va fi oferită în 2019".

Întâlnirea de la Buenos Aires, prima în perioada în care Argentina deţine preşedinţia G20, intervine la doar patru zile de la intrarea în vigoare, vineri, a tarifelor pentru importurile de oţel şi aluminiu. Dacă măsurile americane vizează în principal China, ţară ale cărei supracapacităţi de producţie a oţelului sunt criticate de mai mulţi ani de partenerii săi comerciali, aliaţii europeni ai Washingtonului sunt şi ei în vizorul lui Donald Trump, care critică în mod frecvent excedentele comerciale germane. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri