Jurnalul.ro Sport eXtrasport Statul Victoria renunță la organizarea Jocurilor Commonwealth-ului din 2026, din motive financiare

Statul Victoria renunță la organizarea Jocurilor Commonwealth-ului din 2026, din motive financiare

de Redacția Jurnalul    |   

Statul australian Victoria nu va găzdui Jocurile Commonwealthului din 2026 din cauza depășirilor de costuri preconizate, punând sub semnul întrebării viitorul evenimentului multisportiv.

Premierul statului Victoria, Dan Andrews, a declarat că costurile Jocurilor, care ar fi trebuit să se desfășoare în patru centre regionale, ar putea depăși 7 miliarde de dolari australieni (4,8 miliarde de dolari americani), față de 2,6 miliarde de dolari australieni prevăzuți în buget, în cazul în care acestea ar fi avut loc.

"Sincer, 6-7 miliarde de dolari pentru un eveniment sportiv de 12 zile, nu vom face asta", a declarat Andrews la o conferință de presă.

"Nu voi lua bani de la spitale și școli pentru a finanța un eveniment care este de trei ori mai scump decât cel estimat și bugetat anul trecut".

Andrews a declarat că Victoria a informat deja Federația globală a Jocurilor Commonwealth (CGF), dar costul încetării contractului pentru 2026 nu a fost încă decis.

CGF nu a oferit un comentariu imediat, dar organismul local Commonwealth Games Australia (CGA) a declarat că retragerea a fost "mai mult decât dezamăgitoare".

"Este o dezamăgire pentru sportivi, pentru comunitățile gazdă entuziasmate, pentru australienii din primele națiuni care au fost în centrul Jocurilor și pentru milioanele de fani care ar fi îmbrățișat o a șasea ediție a Jocurilor în Australia", a declarat Craig Phillips, directorul executiv al CGA, într-o declarație, citat de Reuters.

"Costurile declarate de depășire a costurilor, în opinia noastră, sunt o mare exagerare".

Evenimentul sportiv destinat în special fostelor colonii britanice s-a luptat să rămână relevant, cinci din ultimele șase ediții desfășurându-se în Australia sau în Marea Britanie.

Orașul englez Birmingham a intervenit pentru a găzdui Jocurile din 2022, după ce Africa de Sud a fost lipsită de acestea în 2017 din cauza lipsei de progrese în pregătiri.

Deși Australia a găzduit Jocurile recent, în 2018, pe Coasta de Aur, statul Victoria și-a asumat organizarea pentru 2026 anul trecut, când nicio altă țară nu s-a arătat interesată.

Oficialii din Victoria vorbiseră despre beneficiile moștenite de pe urma noilor infrastructuri din centrele regionale Geelong, Ballarat, Bendigo și Gippsland, precum și despre un impuls economic de peste 3 miliarde de dolari australieni.

Andrews a declarat că guvernul va cheltui, în schimb, peste 2 miliarde de dolari australieni pentru un "pachet regional" care va include construirea tuturor facilităților sportive permanente destinate Jocurilor, precum și 1 miliard de dolari australieni pentru locuințe sociale și la prețuri accesibile.

Comitetul Olimpic Australian (AOC), care vorbise despre Jocurile din 2026 ca despre o "pistă de aterizare" pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de la Brisbane din 2032, a declarat că este "o dezamăgire enormă" pentru sportivi.

Comitetul Olimpic din Noua Zeelandă a declarat că a fost "tulburător" pentru proprii săi atleți, care plănuiseră organizarea unor Jocuri aproape de casă.

Australia, de departe cea mai de succes națiune participantă la Jocuri, a găzduit cinci dintre cele 22 de ediții anterioare.

O scădere a entuziasmului din partea unuia dintre cei mai fideli susținători ai Jocurilor este de rău augur pentru viitorul lor.

John Coates, vicepreședinte al Comitetului Internațional Olimpic și fost șef al COA, a declarat că cel mai mare stat al țării, New South Wales, ar putea și ar trebui să se ocupe de organizarea Jocurilor.

Sydney, capitala statului NSW, a găzduit Jocurile Olimpice din 2000.

Cu toate acestea, premierul statului NSW, Chris Minns, a declarat că guvernul său va refuza orice abordare din cauza presiunilor bugetare.

De asemenea, statele Australia de Sud și Australia de Vest au exclus și ele implicarea.

Costul Jocurilor și beneficiile nebuloase ale moștenirii lor au atras mult timp scepticismul și chiar și CGF a recunoscut că trebuie să se reducă pentru a supraviețui.

O candidatură a orașului canadian Hamilton pentru a găzdui Jocurile din 2030 a eșuat în februarie, după ce nu a reușit să obțină sprijinul guvernului

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: statul victoria
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri