Jurnalul.ro Ştiri Locale Stingerea incendiului de la sonda de gaz din Satu Mare poate dura și două luni

Stingerea incendiului de la sonda de gaz din Satu Mare poate dura și două luni

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat miercuri că nu se ştie cât timp va trece până la stingerea incendiului de la sonda de gaz din localitatea sătmăreană Moftinu Mare, precizând că poate fi vorba şi de două săptămâni dar şi două luni, în funcţie de soluţia care va fi găsită după descoperirea capului sondei. 

Arafat a explicat, într-o conferinţă de presă, că de la izbucnirea incendiului, pompierii au început eliberarea zonei şi încearcă să îndepărteze schela căzută pe capul sondei, după care se va şti cum se va proceda mai departe. 

"Nimeni nu vrea să pună o dată, în care să spună mâine sau poimâine închidem, pentru că este o situaţie dinamică. Există o evaluare de făcut când se ajunge la capul sondei, să se vadă care este nivelul de distrugere a capului sondei, dacă trebuie înlocuit. Am înţeles că au adus un nou cap de sondă, deci dacă trebuie înlocuit sau dacă trebuie strânse anumite componente. Din cauza asta este foarte greu să se zică că termină într-o zi, în 10 în 15. La un moment dat, dintr-o discuţie estimarea a fost că între două săptămâni şi două luni, depinde cum evoluează, dar acestea sunt informative. S-ar putea să fie şi mai repede, s-ar putea să fie şi mai târziu. Deci au avut situaţii în care au durat două - trei luni până au stins un incendiu de acest tip. Noi sperăm să terminăm mai repede, interesul nostru este să terminăm mai repede pentru că avem personal mult mobilizat aici şi utilaje. Dar nu vom presa pe seama siguranţei, vom presa să facem lucrurile rapid, dar păstrând siguranţa, cât mai rapid posibil, în condiţii de siguranţă maximă", a declarat Arafat. 

Incendiul la sonda din Moftinu Mare a fost anunţat în 18 decembrie. La faţa locului sunt mobilizaţi peste 70 de pompieri din cinci judeţe. 

Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), col. Daniel Dragne, a declarat că incendiul nu a fost stins deoarece gazele ce ies din sol ar putea duce la formarea de "amestecuri explozive" ce s-ar putea deplasa înspre localităţi, optându-se pentru arderea acestora până la găsirea unei soluţii pentru captare. 

"Nu am intervenit pentru stoparea frontului de flăcări pentru un simplu motiv, că această acţiune, coordonată împreună cu captarea gazelor din zăcământ, ar duce practic la posibilitatea formării unor amestecuri explozive care, în funcţie de viteza vântului şi direcţia de deplasare a vântului, ar putea să fie îndreptate către zonele locuite şi ar putea produce un dezastru pentru comunitate şi pentru cetăţeni", a spus Dragne. 

Reprezentantul firmei care deţine sonda, Jeffrey Auld, a afirmat că s-a luat legătura cu o firmă specializată în controlul gazelor şi se caută soluţii pentru captarea acestora. 

Nu au fost înregistrate victime. Pompierii au anunţat că nu există pericol de extindere a incendiului la gospodării ale cetăţenilor sau la alte construcţii. Între timp, pompierii au comandat scuturi speciale de protecţie şi au început pregătirile pentru intervenţie. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri