Jurnalul.ro Ştiri Observator Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Vulcan pentru perioada 2022 - 2027

Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Vulcan pentru perioada 2022 - 2027

de Redacția Jurnalul    |   

Joi, 20 aprilie, a avut loc dezbaterea publică a strategiei, sala de ședințe a Primăriei Vulcan fiind plină. Au venit, ca să audă ce prevede aceasta, persoane din toate categoriile sociale, tineri și vârstnici, ceea ce arată că sunt încă foarte mulți aceia care privesc cu optimism atât viitorul municipiului lor, cât și pe cel al Văii Jiului.

Primarul Cristian Merișanu le-a mulțumit că și-au făcut timp, ca să ajungă la dezbatere, după care l-a rugat pe ing. Ovidiu Drăgoi, autorul strategiei și șef al biroului proiecte, să facă o prezentare a sintezei acesteia.

Detaliile din document și modul de analiză pot fi găsite și pe site-ul primăriei, a menționat șeful Biroului Proiecte din Primăria Vulcan. În unele cazuri a fost identificată deja sursa de finanțare, dar ulterior, odată cu apariția fondurilor europene sau publice necesare, va fi efectuată o nouă evaluare. Ing. Ovidiu Drăgoi a menționat cât se poate de clar că documentul prezentat este un draft care așteaptă să fie completat cu idei și propuneri venite din partea tuturor celor interesați de cum va arăta Vulcanul în anii care urmează. Intervalul de timp în care sunt așteptate propunerile este de două săptămâni. 

Primarul Cristian Merișanu a subliniat un lucru important. Acela că, cu cât numărul celor care vin cu idei de susținere a strategiei este mai mare, cu atât mai bine îi va fi Vulcanului. El își pune o mare speranță în mediul privat care, odată cu accesarea de fonduri europene, va rezolva unele dintre probleme. Tot primarul a menționat că solidaritatea trebuie să fie dominanta a tot ceea ce urmează să fie făcut. Și, foarte important, a mai zis Cristian Merișanu, ceea ce-i în strategie a fost gândit pentru a se integra cu tot ce se realizează în Valea Jiului. 

Daniel Eugen Hălăstauan, administratorul unui service auto, dar cunoscut mai mult în spațiul public ca președinte al subfilialei de Crucea Roșie din Vulcan, crede că ONG-urile sunt o forță care poate duce la schimbarea în bine. Ele constituie un factor important de luat în seamă care poate sta oricând la masă cu antreprenoriatul, pentru discuții serioase în orice chestiune care privește prezentul și viitorul municipiului. 

„Nimic nu se poate face fără sacrificiu!”, au fost primele cuvinte rostite de domnul Emil Părău, administratorul spațiului schiabil din Stațiunea Straja, dar și al celui din Pasul Vâlcan. Realist, domnia sa speră ca, până-n 2027, să se realizeze o parte din strategia pusă în discuție. Locurile de muncă pe care lumea le așteaptă trebuie făcute de către cei de aici, este de părere dumnealui. De către cei care trăiesc și iubesc Valea Jiului. Și în Vulcan există investitori, numai că ei trebuie ajutați. „Cheia rezolvării problemei tinerilor din Vulcan suntem noi”, crede domnul Emil Părău. „Dacă noi nu credem că Valea Jiului are viitor, atunci nici tinerii nu vor crede că acesta există”, a atras atenția domnia sa. Una dintre slăbiciuni este aceea că „avem obiceiul prost de a ne plânge”, a spus-o pe șleau domnul Emil Părău. „Este nevoie de un spirit patriotic local - a continuat dumnealui -, să cunoaștem istoria locului, iar pentru ca tinerii să rămână aici este nevoie de fel de fel de activități. Tinerii trebuie să se cunoască”. Omul de afaceri vede Dealu Babii ca pe un potențial sat agroturistic și este optimist în privința atingerii acestui scop. Dumnealui este pentru finalizarea lucrărilor la drumul spre Herculane, dar și pentru continuarea asfaltării, de către autoritățile publice gorjene, a drumului din Pasul Vâlcan care duce la Schela. „Trebuie să scoatem la iveală lucrurile bune pe care le are Vulcanul și ceea ce se poate face pe mai departe”, a spus la sfârșit domnul Emil Părău.

Domnul Constantin Dicu, patronul firmei Diacom, este de părere că ar fi binevenite întâlniri între entitățile non-guvernamentale, școli și oamenii de afaceri. Din discuțiile dintre acestea ar putea rezulta sugestii și idei demne de luat în seamă.

Florin Govor, fost consilier local și proprietar al unei pensiuni, crede că viitorul Pasului Vâlcan depinde în mare măsură de rezolvarea problemelor care țin de alimentarea cu apă potabilă și cu energie electrică. Mai mult, el a reiterat ceea ce au mai spus și alții, este nevoie de o poveste a ceea ce se găsește în Pasul Vâlcan și de promovarea acestuia prin panouri de informare turistică amplasate pe străzile intens circulate. Un banner uriaș pus în zona sensului giratoriului de la Dincă i-ar face pe foarte mulți turiști să o ia pe drumul care duce la munte. Părerea lui e că „trebuie să ne prezentăm mai bine și să nu așteptăm de la alții să facă ceva pentru noi”.   

Doamna Simona Ceuță crede că este nevoie de o implicare reală, nu numai de aceea prezentă pe rețeaua de socializare Facebook. La pensiunea dumneaei, „Șura lu’ Pătru”, de la Brazi, poposesc din ce în ce mai mulți turiști care descoperă frumusețile pe care le oferă Pasul Vâlcan și împrejurimile. „Văd asta în ochii lor, a mărturisit cu emoție dumneaei, și vă spun sincer că asta îmi umple sufletul de bucurie!”. 

Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Vulcan pentru perioada 2022 - 2027 reprezintă un document strategic pe termen mediu, ce asigură continuitatea într-un proces de planificare strategică pe termen lung pentru dezvoltarea comunității, cu implicarea directă a Consiliului Local, a primarului, a aparatului de specialitate al primarului.

Oportunitatea accesării fondurilor europene nerambursabile (în contextul planului pentru bugetul multianual 2021-2027) și a fondurilor externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență facilitează consolidarea capacității UAT Municipiul Vulcan pentru a susține relansarea economică la nivelul municipiului prin derularea de investiții cu impact major asupra dezvoltării durabile a municipiului.

Promovarea şi cofinanţarea producerii energiei verzi la nivelul Uniunii Europene și la nivel național generează posibilitatea atragerii de fonduri nerambursabile și implicit creșterea capacității instituționale de derulare de investiții de eficientizare energetică și de reducere a emisiilor de CO2. Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Vulcan pentru perioada 2022 - 2027 poate fi consultată la adresa e-vulcan.ro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: strategie dezvoltare vulcan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri