Jurnalul.ro Bani şi Afaceri SUA au declarat razboi economic Rusiei?

SUA au declarat razboi economic Rusiei?

In orice caz, asa inclina sa creada premierul rus, Dmitri Medvedev. "Nu vreau să vorbesc despre discutii legate de viitoare sancţiuni, dar pot spune un lucru: dacă va urma o interdicţie vizand operaţiunile unei bănci sau utilizarea unor valute, o astfel de decizie va trebui definita în mod clar ca declaraţie de război economic", a spus seful executivului rus. 

 

"Iar reactia la acest razboi se va face prin mijloace economice, politice sau, dacă e nevoie, prin alte mijloace. Prietenii noştri americani trebuie să înţeleagă acest lucru", a adăugat Medvedev. In ajun, diplomatia rusa a avertizat prin vocea purtatoarei de cuvant Maria Zaharova, ca Moscova va elabora "măsuri de retorsiune" la noile sancţiuni anunţate de Washington împotriva tarii sale în legătură cu atacul cu agent neurotoxic Noviciok în Marea Britanie. 

Sancţiunile anunţate miercuri de SUA se referă la mărfuri controlate sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale, după cum a indicat pentru presă un înalt oficial al Departamentului de Stat, citând legea americană din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice.

Intre timp, presa britanica estimeaza ca Europa ar trebui sa urmeze exemplul Statelor Unite, "pedepsindu-l pe presedintele Putin pentru otravirea lui Skripal", dupa cum scrie Times. "E adevarat, cazul Skripal ramane inca o enigma", recunoaste autorul articolului. "Cat priveste motivele Rusiei, putem face doar presupuneri, dar cea mai logica explicatie consta in faptul ca spionajul rus, cu sau fara participarea lui Putin, a vrut sa-i dea o lectie lui Skripal, testand, totodata, rabdarea Occidentului. De pare ca datele stranse de pe parte si de alta a Alanticului sustin aceasta teorie. America a decis sa actioneze in consecinta", subliniaza Times.

Preluand subiectul, Daily Telegraph considera ca Marea Britanie trebuie sa procedeze la fel ca SUA. "Rostim cuvintele potrivite pe un ton dur, neindurator, dar preferam ca munca bruta sa fie facuta pentru noi de altii? Este corect?", se intreaba publicatia, notand ca sanctiunile britanice sunt modeste comparativ cu cele americane. 

Tragand un fel de concluzie, Financial Times apreciaza ca "absenta unei consecvente in politica occidentala vizavi de Rusia atrage dupa sine imprevizibilul, care, fara indoiala, va adanci daunele economice dezastruoase provocate Rusiei de sanctiuni, fara insa sa le face si eficiente". 

Semnatarul materialului din FT precizeaza ca mingea se afla in terenul Kremlinului, "care insa ar putea decide ca nu are sens sa se supuna regulilor jocului cerute Occident, continuand cu si mai multa determinare sa distruga democratiile din Vest".  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri