Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia SUA își revine pe fondul unei campanii prezidențiale aprinse

Economia SUA își revine pe fondul unei campanii prezidențiale aprinse

Creșterea economică s-a accelerat în SUA, consolidând pariurile că cea mai mare economie a lumii va fi capabilă să evite inflația fără a fi afectată de o încetinire dureroasă.

Economia a crescut la o rată anuală de 2,8% în cele trei luni până în iunie, pe fondul accelerării cheltuielilor de consum, a anunțat joi Departamentul Comerțului, citat de BBC.

Ritmul a fost mai rapid decât se aștepta, dar a marcat totuși o încetinire față de 2023.

Noile cifre apar în timpul unei campanii prezidențiale aprinse, în care alegătorii au numit în mod regulat economia drept principala lor preocupare.

Creșterea constantă a țării - cu mult peste colegii săi internaționali - ar favoriza în mod normal democrații ca partid în exercițiu. Însă actuala combinație de condiții a creat o enigmă.

Șomajul, de 4,1%, este scăzut, dar în creștere. Creșterea este solidă, dar a încetinit. Și, deși inflația prețurilor a scăzut semnificativ, nemulțumirea economică rămâne ridicată, gospodăriile confruntându-se cu un salt de 20% al prețurilor din 2021 și cu costurile ridicate ale împrumuturilor.

Decizia președintelui Joe Biden de a se retrage din cursă a amestecat și mai mult imaginea de ansamblu.

„Există o mulțime de curente încrucișate aici, în ceea ce privește gândirea alegătorilor cu privire la economie”, a declarat Mark Zandi, economist șef la Moody's Analytics. „În acest moment, nu cred că este un vânt din față sau din spate”.

Cifrele de joi au arătat că economia și-a revenit după încetinirea de la începutul anului, când produsul intern brut (PIB) a crescut cu doar 1,4%.

Înainte de publicare, profesorul Michael Lewis-Beck de la Universitatea din Iowa, cunoscut pentru un model care prezice rezultatele votului popular pe baza creșterii economice și a aprobării președintelui, a declarat că creșterea nu pare să fi fost suficient de puternică în prima jumătate a acestui an pentru a depăși nepopularitatea accentuată a lui Biden.

Modelul său a prezis o pierdere la limită pentru Biden pe baza creșterii de la începutul anului. El a avertizat că democrații se vor confrunta cu șanse și mai mari acum că președintele nu mai este pe buletinul de vot, deoarece pierd orice avantaj al președintelui în funcție.

Dar alegerile rămân strânse și complicate, a adăugat el, menționând că cele trei alegeri din 1948 încoace în care modelul său a greșit - în 1960, 1968 și 1976 - au avut loc în „vremuri tulburi”, ca cele de astăzi.

„Nu că economia nu ar fi fost relevantă în acele vremuri, dar se întâmplau și alte lucruri uriașe”, a spus el.

 

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: sua economie campanie alegeri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri