Jurnalul.ro Special Anchete Sunt scoase la vânzare apartamente în cartierul de lux din Cluj-Napoca, afacere în care sunt implicați iubitul și finul Elenei Udrea

Sunt scoase la vânzare apartamente în cartierul de lux din Cluj-Napoca, afacere în care sunt implicați iubitul și finul Elenei Udrea

de Ion Alexandru    |   

În timp ce Elena Udrea se află în arest, în Bulgaria, așteptând să afle dacă judecătorii de la Sofia vor dispune sau nu extrădarea ei în România, pentru a-și executa cei șase ani de pușcărie în dosarul „Gala Bute”, afacerile în care aceasta are influență directă par să producă primii „puișori”.

 Mai exact, pe site-urile de imobiliare din Cluj-Napoca au început să apară ca fiind scoase la vânzare mai multe apartamente în megacartierul rezidențial de lux „Transilvania Smart City”, afacere în care este implicată toată familia Elenei Udrea. Respectiv partenerul său de viață și tatăl fetiței sale, Eva Maria, precum și finul ex-deputatului PMP Adrian Gurzău. Prețul per metru pătrat pare a fi unul de dumping, așa cum precizează anunțurile, pentru că este mai scăzut cu câteva sute de euro decât media zonei. În paralel, nici primăria condusă de Emil Boc, fostul partener politic al Elenei Udrea, în timpul mandatelor de președinte ale lui Traian Băsescu, nu se lasă ,mai prejos. După un lung șir de procese pe care le-a avut cu fostul ginere al lui Ioan Rus, având ca litigiu exproprierea unui teren în cartierul Zorilor, săptămâna trecută municipalitatea a contractat lucrări pentru construirea unui parc, pe 1,2 hectare, lucrări care vor costa 1,5 milioane de euro. Constructorii sunt niște clienți mai vechi ai banilor publici din București și Cluj, iar una dintre firme ar fi amenajat și curtea Palatului Cotroceni, pe vremea președinției lui Băsescu.

Conform acestor anunțuri, sunt scoase la vânzare garsoniere, apartamente cu două camere, respectiv apartamente cu trei camere, la prețuri medii de 1.680 de euro pe metrul pătrat, fără TVA.  Astfel, un apartament cu o cameră, cu o baie, care are suprafața de 38 de metri pătrați, la care se adaugă o terasă cu suprafața de 10 metri pătrați, se vinde pentru 63.800 de euro fără TVA. Un apartament cu două camere, cu suprafața de 43 de metri pătrați, cu o baie, la care se adaugă o terasă de 11 metri pătrați, are un preț de pornire de 72.000 de euro fără TVA. Iar un apartament cu trei camere, cu două băi, în suprafață de 71 metri pătrați, la care se adaugă o terasă de 18 metri pătrați, se vinde cu un preț care pornește de la 119.800 de euro fără TVA.

Respectivele anunțuri menționează că „Transilvania Smart City este cel mai mare proiect imobiliar din Sud-Estul Europei”, care deține, în această etapă, 75.000 de metri pătrați de construcții cu destinația de locuință și prețurile sunt mult mai mici decât media zonei, unde un metru pătrat, la Cluj-Napoca, se vinde cu 2.284 de euro. La un calcul simplu, cei 75.000 de metri pătrați de apartamente ar valora, la prețurile cu care aceste apartamente sunt scoase la vânzare pe site-urile de specialitate, 150 de milioane de euro cu TVA.

Mai aflăm că apartamentele scoase la vânzare sunt dotate cu calorifere, au ferestre din PVC, clădirile sunt din cărămidă, izolate la exterior, au șapă și sunt conectate la internet prin fibră optică sau wireless.

Adrian Alexandrov și Adrian Gurzău controlează un grup de firme implicate în acest proiect

Platforma prin care sunt vândute aceste proprietăți, „transilvaniasmartcity.ro” este deținută de compania SC Realtopfarma SA, companie implicată direct în afacerea imobiliară de la Cluj-Napoca și este administrată de Adrian Alexandrov împreună cu fostul deputat PMP, condamnat definitiv în dosarul „Carpatica”, Adrian Gurzău. Nașa copiilor acestuia din urmă este nimeni alta decât Elena Udrea, iar Gurzău a devenit celebru, în urmă cu mai mulți ani, când a declarat că, din salariul de demnitar, și-a permis să își cumpere un Mercedes ML pentru că nu mânca decât pe la sindrofii.

SC Realtopfarma SA este, totodată,  o companie în care Adrian Alexandrov a intrat, inițial, cu acțiuni la purtător, alături de oamenii de afaceri maramureșeni Mariana și Gheorghe Petrovan. Aceștia nu sunt nimeni alții decât socrii lui Adrian Gurzău. 

Realtopfarma SA a înființat, anul acesta, la Registrul Comerțului mai multe companii. Una este SC Transilvania Smart Management SRL, are sediul la Cluj-Napoca și este administrată de Adrian Alexandrov, împreună cu Adrian Gurzău. Societatea se ocupă cu activități de administrare imobiliară pe bază de comision sau de contract.

A doua companie este SC Transilvania Smart Energy SRL, cu sediul social la aceeași adresă din Cluj-Napoca. Obiectul de activitate al acestei societăți este „producția, transportul și distribuția energiei electrice”. Și aceasta este administrată de Adrian Alexandrov, împreună cu Adrian Gurzău. 

10.000 de apartamente și un mall de 10 hectare

A treia firmă înființată este SC Transilvania Smart Arhitecture SRL, care se ocupă cu activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea. Adrian Gurzău a fost numit administratorul acestei companii încă de la înființare. 

Realtopfarma SA este asociatul unic al unei alte societăți, SC Chester Group Investments SRL, pe care a cumpărat-o, în 14 ianuarie 2021, de la Chester Properties Limited, cu sediul în Gibraltar. După achiziția companiei, administratorii Maurice Moses Benady și Canetti Nicolai au fost înlocuiți cu Adrian Alexandrov și cu Adrian Gurzău. Realtopfarma mai deține și compania Transilvania Smart Construct SRL. Toate aceste companii sunt implicate în dezvoltarea imobiliară de mare anvergură de la Cluj-Napoca, sub denumirea de „Transilvania Smart City”, care are proiectate 10.000 de apartamente, un mall de 100.000 metri pătrați, mai multe hoteluri și restaurante, un parc de două hectare, o creșă, o grădiniță, o școală, precum și un heliport. Transportul spre aeroport și spre minioraș se va face cu telegondola, iar livrările în interiorul cartierului vor fi efectuate cu drone. De asemenea, zona va beneficia de încărcare a mașinilor electrice.

Coincidență. Primăria lui Emil Boc construiește un parc de 1,5 milioane de euro într-o zonă alăturată

Ei bine, deși cartierul are în proiect și un parc de două hectare, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, păstorită de fostul coleg de partid al Elenei Udrea, Emil Boc, mai construiește unul nou-nouț, în apropiere. 

Astfel, la data de 9 aprilie 2021, Municipalitatea anunța, pe SEAP, organizarea unei licitații pentru  contractarea de lucrări privind amenajarea unui parc în cartierul Zorilor, în Zona Observator, cu mențiunea că lucrările trebuie finalizate în termen de zece luni de la semnarea contractului. Iar, pentru realizarea acestui obiectiv, instituția condusă de Emil Boc era dispusă să plătească un preț maxim de 7.844,692,77 de lei fără TVA. 

La licitație, s-au înscris cinci ofertanți, din care unul a fost descalificat, iar alți doi au pierdut la punctaj. Săptămâna trecută, pe data de 30 mai 2022, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a decis să încheie contractul cui două companii – SC Ro-Verde Landscaping SRL și cu SC Garden Center Grup SRL, pentru suma finală de 6.200.303,14 lei fără TVA, respectiv de 7.378.360,7 lei cu TVA inclusă (1.5-05.787,9 euro). Conform contractului, 15 la sută din această lucrare va putea fi subcontractată companiei SC Street Lighting SRL.

Litigiu cu fostul ginere al lui Ioan Rus

Parcul pe care îl construiește Primăria lui Boc a făcut obiectul unui scandal local și al mai multor procese în instanță. Cele 1,2 hectare din cartierul Zorilor reprezintă un teren privat, dobândit de municipalitate prin exproprierea companiei Florisan, controlată de omul de afaceri Vasile Pușcaș, fostul ginere al celebrului ex-ministru al Internelor, Ioan Rus. Pușcaș dorea să deruleze pe acest teren propria afacere, respectiv să construiască un parc pe un teren de 3.000 de metri pătrați, care să deservească un proiect imobiliar amplasat pe restul terenului. 

Edilul Emil Boc s-a plâns public de faptul că Vasile Pușcaș îl hărțuiește cu procese. Unele dintre procese au fost câștigate de omul de afaceri, altele de municipalitate. Însă, iată că deja obiectivul Primăriei – Parcul Zorilor, este deja în derulare. 

Ambele firme care au adjudecat contractul sunt controlate de același om de afaceri

Și mai interesante sunt informațiile despre cele două companii care vor executa lucrările de amenajare a acestui parc. SC Ro-Verde Landscaping SRL, are sediul în Corbeanca, județul Ilfov, acolo unde locuiește și Adrian Alexandrov. Firma fost înfiinţată în anul 2011, iar, în anul 2012, unul dintre asociați era Iuliana Madlen Lazăr,  fost consilier prezidenţial, din timpul mandatului fostului președinte Ion Iliescu.

În prezent, firma este deținută de oamenii de afaceri Ion Olteanu și Cătălin Marius Vișan. SC Ro-Verde Landscaping SRL a achiziționat, în anul 2014, de la doi asociaţi, Oprea și Marin Căpățînă, toate părțile sociale ale unei alte firme, SC Căpățînă Company SRL, iar, în anul 2015, împreună cu o cealaltă firmă angajată de primăria Cluj Napoca să construiască parcul Zorilor - SC Garden Center Grup SRL - , a preluat de la doi cetățeni greci (Ioakeim Batidis și Panagiotis Moschos) capitalul social al SC Agrodynamic SRL.

Garden Center Grup SRL este, la rândul ei, deținută, în calitate de unic asociat, de către Ion Olteanu, cunoscut în mass-media ca fiind „părintele spațiilor verzi din București”, după ce a derulat numeroase contracte, pe vremuri, cu mai multe primării de sector, dar și cu Administrația Lacuri Parcuri Agrement București (APAB). Potrivit unor informații apărute în presă, însă SC Garden Center Grup SRL ar fi primit, pe vremea când la conducerea României se afla Traian Băsescu, un contract în valoare de 118.000 de lei, pentru întreținerea spațiilor verzi din curtea Palatului Cotroceni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Subiecte în articol: Elena Udrea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri