Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suntem codaşii Europei la colectarea de taxe

Suntem codaşii Europei la colectarea de taxe

de Daniela Ivan    |   

România va avea, în 2017, cele mai mici venituri din taxe şi impozite din istoria sa, de 25,4% din PIB. Şi cele mai mici din toată Europa. Deşi asistăm la o avalanşă de promisiuni electorale venite de la toate partidele politice care-şi atrag alegătorii cu reduceri masive de taxe şi impozite şi cu majorări de salarii şi pensii, acestea vor fi aproape imposibil de realizat.

Bugetul pe 2017 va fi foarte complicat de făcut, spun analiştii economici. Nu numai promisiunile electorale vor complica lucrurile, sunt şi alte constrângeri care ar putea majora deficitul bugetar peste 3% din PIB. Conform Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2017, cota TVA va fi redusă la 19%, cota impozitului pe dividend va fi redusă de la 16% la 5% şi se vor elimina taxa pe construcţii speciale şi supraacciza pentru carburanţi. În plus, angajamentul politic de a majora bugetul pentru Apărare la 2% din PIB în 2017, de la 1,11% din PIB în prezent (sau 1,48% din PIB, dacă se adaugă şi pensiile speciale ale angajaţilor din domeniu), va mări cheltuielile statului, a declarat Ionuţ Dumitru.Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Fiscal a mai spus că deficitul bugetar al României va fi de peste 3% din PIB, în actualele condiţii, fără creşterile de salarii discutate. “La nivel european, este al doilea cel mai mare deficit, după Spania", a explicat Dumitru.

 

"Dacă vom continua la nesfârşit cu această abordare, suntem pe calea sigură către disoluţia statului. Un stat cu venituri foarte mici nu poate supravieţui" Ionuţ Dumitru, preşedinte Consiliul Fiscal

 

Guvernul ales nu va avea nici varianta să taie cheltuielile publice pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar, în 2017. Acestea sunt deja la minimul ultimilor zece ani.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri