Suplimentele alimentare sunt consumate deseori în speranța că ne vor ajuta să trăim mai mult și mai sănătos, însă un studiu a descoperit că acestea au un efect foarte mic asupra sănătății și doar nutrienții din alimente ne pot ajuta să avem o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit Daily Mail.
În realitate, câteva suplimente alimentare, precum calciul sau vitamina D, au fost asociate cu un risc mai crescut de apariția a cancerului. Experții sugerează că descoperirile aduc o dovadă în plus că suplimentele alimentare nu pot fi folosite ca o „asigurare” și că dieta și stilul de viață sunt cheia pentru sănătate.
Studiul, care s-a concentrate pe analizarea a peste 27.000 de adulți din SUA, a descoperit că anumiți nutrienți din alimente scad riscul de apariție a cancerului, însă acest lucru nu este valabil în cazul suplimentelor alimentare.
Cercetătorii de la Tufts University au comparat cantitatea de nutrienți consumați cu rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului. Aceștia au arătat că un consum adecvat de vitamina A și K, precum și un consum mare de magneziu și zinc, reduc riscul unei morți premature. Aceste descoperiri se aplică doar în cazul nutrienților găsiți în alimente, nu și în cazul suplimentelor alimentare.
Mai mult, cercetătorii au afirmat că oamenii se supun unui risc enorm prin consumul unei doze zilnice de peste 1.000 de miliagrame, când vine vorba de suplimentele de calciu. Acest consum a fost asociat cu 53% mai multe șanse de moarte din cauza cancerului. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între calciul din mâncare și apariția cancerului.
„Rezultatele noastre sprijină idea că, desi suplimentele contribuie la nivelul total de nutrienți consumați, există beneficii asociate cu nutrienții din alimente care nu sunt valabile în cazul suplimentelor alimentare.”, a spus conducătorul studiului, Dr. Fang Fang Zhang.