Echipa a observat că atunci când celulele de drojdie sunt lipsite de nutrienți, ribozomii - „fabricile" celulare care produc proteine - se atașează în mod neobișnuit de mitocondrii, centralele energetice ale celulei.
„Ribozomii se atașează cu susul în jos de membrana mitocondriilor, ceea ce contrazice tot ce știam până acum despre comportamentul lor", explică Simone Mattei, coordonatorul studiului.
Această adaptare permite celulelor să economisească energie, oprind temporar producția de proteine.
Olivier Gemin, autorul principal al studiului, spune: „Producerea proteinelor necesită multă energie, care poate fi economisită prin blocarea ribozomilor".
Cercetătorii cred că descoperirea ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea și tratarea cancerului. Celulele canceroase, care se înmulțesc rapid, se confruntă adesea cu lipsa de nutrienți, dar reușesc să supraviețuiască.
„Trebuie să înțelegem cum aceste celule devin latente pentru a rămâne în viață și a evita moartea", afirmă Ahmad Jomaa, coautor al studiului. „Acest lucru ne-ar putea ajuta să găsim modalități de a face celulele canceroase mai vulnerabile la tratament".
Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.
(sursa: Mediafax)