Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Cum supraviețuiesc celulele când sunt înfometate? Implicații importante pentru tratarea cancerului

Cum supraviețuiesc celulele când sunt înfometate? Implicații importante pentru tratarea cancerului

de Redacția Jurnalul    |   

Cercetătorii de la EMBL Heidelberg și Universitatea din Virginia au făcut o descoperire fascinantă despre modul în care celulele se adaptează la lipsa de hrană, folosind drojdia de bere ca model de studiu. Descoperire ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea și tratarea cancerului.

Echipa a observat că atunci când celulele de drojdie sunt lipsite de nutrienți, ribozomii - „fabricile" celulare care produc proteine - se atașează în mod neobișnuit de mitocondrii, centralele energetice ale celulei.

„Ribozomii se atașează cu susul în jos de membrana mitocondriilor, ceea ce contrazice tot ce știam până acum despre comportamentul lor", explică Simone Mattei, coordonatorul studiului.

Această adaptare permite celulelor să economisească energie, oprind temporar producția de proteine.

Olivier Gemin, autorul principal al studiului, spune: „Producerea proteinelor necesită multă energie, care poate fi economisită prin blocarea ribozomilor".

Cercetătorii cred că descoperirea ar putea avea implicații importante pentru înțelegerea și tratarea cancerului. Celulele canceroase, care se înmulțesc rapid, se confruntă adesea cu lipsa de nutrienți, dar reușesc să supraviețuiască.

„Trebuie să înțelegem cum aceste celule devin latente pentru a rămâne în viață și a evita moartea", afirmă Ahmad Jomaa, coautor al studiului. „Acest lucru ne-ar putea ajuta să găsim modalități de a face celulele canceroase mai vulnerabile la tratament".

Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: celule tratare cancer supravietuire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri