Jurnalul.ro Ştiri Externe Șase suspecți în cazul asasinării candidatului din Ecuador, uciși în închisoare

Șase suspecți în cazul asasinării candidatului din Ecuador, uciși în închisoare

de Redacția Jurnalul    |   

Șase bărbați suspectați de implicare în asasinarea, în august, a candidatului la președinția Ecuadorului, Fernando Villavicencio, au fost uciși vineri în închisoare, cu doar o săptămână înainte de un tur de scrutin crucial.

Asasinatele au avut loc într-un penitenciar din Guayaquil, cel mai mare oraș din țara sud-americană, potrivit Reuters.

Deținuții au fost uciși în timpul unei "revolte" care a izbucnit în închisoare. Potrivit presei, victimele sunt columbieni arestați în urma asasinării candidatului la președinție Fernando Villavicencio, pe 9 august, în timp ce acesta pleca de la un miting în nordul Quito, înaintea primului tur de scrutin.

„A avut loc un eveniment într-una din zonele închisorii Guayas 1 și șase persoane au fost înregistrate ca fiind moarte”, a precizat administrația penitenciară.

Guvernul ecuadorian a condamnat rapid crimele. Președintele demisionar Guillermo Lasso a promis "nici complicitate, nici mușamalizare" în ceea ce privește aflarea adevărului în cazul crimelor, într-o postare pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

"Aici adevărul va fi cunoscut", a spus el.

Agenția penitenciară SNAI a precizat într-un comunicat că cei șase bărbați sunt toți cetățeni columbieni. Aceasta nu a oferit mai multe detalii despre crime.

Conflictul dintre bandele columbiene și mexicane a dus la moartea a peste 430 de deținuți în Ecuador începând din 2021. La sfârșitul lunii august, zeci de gardieni au fost luați ostatici în mai multe închisori din țară, înainte de a fi eliberați. Pe străzi, crimele au ajuns, între 2018 și 2022, la un nivel record de 26 la 100.000 de locuitori.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri