Jurnalul.ro Ştiri Externe Primele tancuri germane ajung pe frontul ucrainean peste capul nemților

Primele tancuri germane ajung pe frontul ucrainean peste capul nemților

de Şerban Mihăilă    |   

Pe fondul criticilor la adresa lentorii cu care Germania se mișcă pentru contracararea invaziei rușilor, miniștrii europeni de Externe, reuniți la Bruxelles pentru a discuta despre ajutorul acordat Ucrainei, au presat Berlinul să permită țărilor care dispun de tancuri de fabricație germană „Leopard 2” să trimită o parte dintre acestea pe frontul ucrainean. Polonia a anunțat că oricum va face acest lucru, cu sau fără voia nemților.

După ce, săptămâna trecută, la o bază militară americană din Germania, miniștrii Apărării din statele occidentale nu au reușit să ajungă la un acord asupra trimiterii de tancuri de luptă în sprijinul Kievului, a venit rândul șefilor diplomațiilor vestice să pornească un nou asalt, ieri, la Bruxelles, în încercarea de a convinge Berlinul să renunțe la reticența sa de a permite trimiterea vehiculelor grele de atac în Ucraina.

Tancurile „Leopard 2”, folosite de armate din întreaga Europă, sunt considerate ca fiind cele mai potrivite pentru Ucraina, datorită modului lor simplu de utilizare. Berlinul trebuie să autorizeze însă reexportarea tancurilor de fabricație germană și, până ieri după-amiază, nu făcuse încă acest lucru.

Polonia, vârful de lance al presiunilor

Polonia, devenită unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului în războiul contra Rusiei, se dovedește cel mai vocal dintre aliații ucrainenilor. Varșovia va cere permisiunea Germaniei pentru a trimite o parte din tancurile „Leopard” ale armatei poloneze în Ucraina, a afirmat, ieri, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, exercitând noi presiuni asupra Europei pentru a trimite mai mult ajutor militar pentru Ucraina.

Deși nu a precizat când va fi făcută această cerere, el a dat de înțeles că Polonia va livra Kievului aceste tancuri, chiar dacă nu obține acordul Germaniei. Polonezii au nevoie de consimțământul guvernului de la Berlin pentru a le trimite unei țări care nu face parte din NATO.

Morawiecki a mai spus că Varșovia construiește o coaliție de națiuni pregătite să trimită tancuri de luptă „Leopard 2” în Ucraina. În acest sens, polonezii poartă discuții cu 15 state. Anterior, oficialii polonezi precizau că Finlanda și Danemarca erau gata să se alăture Poloniei pentru a trimite „Leopard 2” în Ucraina. La rândul lor, britanicii s-au angajat să trimită o parte din tancurile lor „Challenger”.

„Vom cere permisiunea Germaniei, dar aceasta este o temă secundară”, a declarat Morawiecki, în timpul unei conferințe de presă desfășurate în orașul polonez Poznan.

„Chiar dacă, în cele din urmă, nu vom obține această permisiune, noi - cei din cadrul acestei mici coaliții - vom transfera tancurile noastre Ucrainei, deși Germania nu face parte din coaliție”, a spus premierul polonez.

„Exercităm în mod constant presiuni asupra guvernului de la Berlin pentru ca acesta să pună la dispoziție tancurile sale!”, a mai dezvăluit Morawiecki. Potrivit șefului executivului de la Varșovia, Germania are „peste 350 de tancuri «Leopard 2» active și aproximativ 200, în depozit”.

Polonia vrea să trimită o companie de „Leopard”, ceea ce înseamnă 14 tancuri, dar acestea nu pot avea un mare impact într-un conflict militar care implică mii de tancuri. Dacă și alte țări vor contribui cu astfel de vehicule grele de luptă, estimează Varșovia, detașamentul de tancuri ar putea ajunge la o brigadă de dimensiuni mult mai mari.

Morawiecki a mai afirmat că au fost purtate discuții pe această temă și „cu partenerii noștri de la Bruxelles”, referindu-se la blocul UE. „Bineînțeles, nu sunt discuții ușoare, dar vom depune eforturi pentru a sparge această barieră a lipsei de voință în diferite țări”, a precizat el.

Portiță deschisă

Reacția lui Morawiecki a venit la numai câteva ore după ce ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, afirmase, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, că Germania nu s-ar opune dacă Polonia doreşte să trimită Ucrainei tancuri „Leopard 2”.

Întrebată ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar merge înainte şi ar trimite Kievului tancuri „Leopard 2” fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns: „Deocamdată, întrebarea nu a fost pusă, dar dacă am fi întrebaţi, nu ne-am opune”.

Comentând declarațiile șefei diplomației de la Berlin, Morawiecki a afirmat că vorbele ei sunt „o scânteie de speranță” și, mai mult, că Germania ar putea chiar să ia parte la această coaliție pe care Polonia încearcă să o formeze.

Baerbock „a trimis un mesaj diferit, care oferă o scânteie de speranță, și anume nu doar că Germania nu va mai bloca, dar poate, în sfârșit, va oferi și echipamente grele și moderne în sprijinul Ucrainei”, a spus Morawiecki.

Reținerea nemților

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, declara, la sfârșitul săptămânii trecute, că o decizie în privința livrării de tancuri Ucrainei, indiferent care ar fi aceasta, va fi luată în curând.

Într-un interviu acordat ARD TV, Pistorius a spus că Germania nu va adopta o decizie pripită, deoarece guvernul are mulţi factori de luat în considerare, inclusiv consecinţele pe plan intern asupra securităţii populaţiei germane.

Germania este unul dintre principalii donatori de arme către Ucraina și a ordonat o revizuire a stocurilor sale de „Leopard 2”, în eventualitatea unei decizii care ar debloca trimiterea lor pe linia frontului, contra armatei lui Putin.

Cu toate acestea, guvernul de la Berlin a dat dovadă de prudență la fiecare pas în privința creșterii ajutorului său militar pentru Kiev, o ezitare considerată ca fiind înrădăcinată în istoria și cultura sa politică.

În plus, partidul social-democrat de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz susține că Occidentul ar trebui să evite mișcările bruște, care ar putea duce la escaladarea războiului.

O serie de aliați ai nemților resping însă această poziție, spunând că Rusia este deja pe deplin angajată în asaltul său asupra Ucrainei. Ezitarea Germaniei a atras critici în special din partea Poloniei și a statelor baltice, țări de pe flancul estic al NATO, care se simt deosebit de amenințate de noua agresiune a Rusiei.

„În acest moment, nu există argumente bune pentru care să nu poată fi furnizate tancuri de luptă”, a precizat, ieri, ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics. „Argumentul escaladării nu funcționează, pentru că Rusia continuă escaladarea!”, a adăugat el.

La rândul lui, șeful diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis, a declarat că tancurile nu ar trebui să mai fie blocate nici măcar o zi, în timp ce ministrul estonian de Externe, Urmas Reinsalu, a precizat că Germania, în calitate de „motor al Europei”, are o responsabilitate specială de a ajuta Ucraina.

Concomitent, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a spus că Rusia ar putea câștiga războiul, dacă europenii „nu ajută Ucraina cu ceea ce are nevoie acum”.

Moscova amenință

Drept răspuns la promisiunile de arme occidentale sofisticate pentru armata ucraineană, Moscova și-a intensificat avertismentele, mai exact cele potrivit cărora escaladarea riscă să provoace o catastrofă.

Ministrul adjunct rus de Externe, Serghei Riabkov, a readus pe tapet o mai veche amenințare a Kremlinului, conform căreia livrările occidentale de armament ar putea avea consecințe „imprevizibile”.

„Am spus în numeroase ocazii că escaladarea este cea mai periculoasă cale, iar consecințele pot fi imprevizibile”, a spus Riabkov. „Semnalele noastre nu sunt ascultate, iar adversarii Rusiei continuă să ridice miza”, a adăugat el.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că ultimele evoluții privind trimiterea de tancuri din Europa de Vest în Ucraina „semnalează o nervozitate crescândă în rândul membrilor alianței”.

„Toate țările care participă direct sau indirect la furnizarea de arme Ucrainei sau la creșterea nivelului tehnologic al acesteia vor purta responsabilitatea pentru asta!”, a mai avertizat Peskov.

 

Miniştrii de Externe ai UE au aprobat, ieri, încă un ajutor militar pentru Ucraina. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro.

 

Susținătorii Ucrainei au promis un ajutor militar de miliarde de dolari pentru această țară, la o întâlnire derulată vineri, în Germania. Miniștrii occidentali ai Apărării au discutat și despre cererea urgentă a Ucrainei pentru „Leopard 2”, iar eșecul de a ajunge la un acord a umbrit noile angajamente.

Subiecte în articol: Olaf Scholz leopard 2 Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri