Jurnalul.ro Ştiri Externe Ţânţarii tropicali ajung în Europa

Ţânţarii tropicali ajung în Europa

de Dan Radu    |   

Şase invazii de ţânţari tropicali au avut loc în Europa, în ultimii 40 de ani. Cinci dintre ele s-au petrecut din 1990 până în prezent. Cel mai frecvent, larvele ţânţarilor ajung în anvelopele importate din ţările calde, aducând cu ele boli periculoase.

Experţii spun că speciile de ţânţari tropicali, precum Aedes aegypti, responsabil cu transmiterea virusului Zika, ajung tot mai uşor în Europa şi reuşesc să supravieţuiască aici în staţii de metrou sau în canalizări. „Preocuparea noastră este că aceste specii se răspândesc peste tot, foarte repede. Azi atenţia este îndreptată către virusul Zika, dar ţânţarii pot răspândi mulţi alţi viruşi şi patogeni”, spune Anna-Bella Failloux, de la Institutul Pasteur din Franţa. Pe lângă Zika, ţânţarii tropicali au mai fost responsabili şi de răspândirea febrei dengue, a virusului chikungunya sau a encefalitei. În 2007, virusul chikungunya, care provoacă iritaţii, febră şi dureri articulare, se manifesta în Italia. În 2012, peste 2.000 de cazuri de febră dengue erau raportate în Portugalia, arătând că ţânţarii care poartă această boală avansaseră spre nord. Pentru majoritatea experţilor, însă, adevăratul pericol îl constituie Aedes albopictus, cunoscut drept ţânţarul tigru asiatic, care poate transmite 25 de viruşi, printre care şi Zika. „Avem dovezi că Aedes albopictus a început să ia locul ţânţarului Aedes aegypti în anumite locuri şi devine specia dominantă”, spune Ralph Harbach, entomolog la Muzeul de Istorie Naturală din Londra. Aedes albopictus poate fi întâlnit în prezent la Paris şi Strasbourg, dar şi în SUA, în statele Massachusetts şi California.

Efectul încălzirii globale

● Ţânţarii ucid anual aproximativ 725.000 de oameni, în principal prin răspândirea malariei. Încălzirea globală face ca speciile tropicale să migreze spre nord, putând fi întâlnite în Grecia, Italia sau Portugalia.

● O încălzire globală de două grade ar putea creşte la 100 de milioane popu-laţia umană supusă riscului de malarie. Perioadele de caniculă duc şi la scăde-rea perioadei de incubaţie a larvelor, de la 14 zile, la 25 de grade, la 7 zile de la 28 de grade în sus.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri