În august 2011, dezvăluiam la „Exces de putere” că modestul șef de agenție din Guvernul Boc, prin a cărui declarație de avere bătea vântul, intra în lumea miliardarilor de pe malul Lacului Snagov. 4000 de metri pătrați la Ghermănești, doar că nu tocmai pe lac. Foarte aproape. Așa că Hoară se înțelesese cu primarul Mușat, ajuns după gratii între timp, să-i tragă lacul lângă casă, printr-un fost canal de irigații. Mușat o scălda în declarația dată, în timp ce Hoară recunoștea că-i face Primăria ceva, doar că era iaz. Ce n-a recunoscut însă niciodată a fost proprietatea terenului. În acte pe numele părinților săi, terenul urma să aibă ca destinație construcția unei locuințe pentru cuplul de pensionari din Gorj, foști profesori, care, potrivit propriilor declarații, au crescut vite și au cultivat roșii făcând din asta o avere, iar acum, la pensie, veneau la Capitală pentru a fi alături de copii. „Vând tot ce au și se mută aici”, spune Hoară-fiul. Hoară-tatăl, încurcat, susținea explicațiile fiului până la un punct: acela în care avea să mărturisească, bietul, că banii sunt ai lui Marcel personal, care a muncit 14 ani la București, iar ei, părinții, i-au dat ceva, nu degeaba însă, ci în contul renunțării la partea lui de moștenire. Iar de mutat, nici vorbă. Omul mai dă un element care să fixeze realitatea: are o pensie de 1.200 de lei.
Moartea romanței
Povestea de familie avea să expire în curând: vila cu etaj care să asigure apropierea bătrânilor părinți de ocupații lor copii a făcut mai întâi un pui, apoi patru, în final șase, iar acum planurile se extind spre 16. Părți ale unui complex imobiliar de lux întins nu pe 4.000, ci pe 7.130 de mp în prezent, cu extindere pe tot atât. Potrivit documentelor, vilele urmează să fie scoase la vânzare cu 400.000 de euro, mai puțin una: casa 4. Șase camere, 315 mp, piscină proprie, anexă gospodarească, garaj și... foișor gata instalat, trist și singur în așteptarea lacului care tot nu mai vine lângă casă. „Casa 4 se va finaliza prin finanțarea de către Home Art Construct la cheie, în prezent fiind la roșu. După intabulare, casa va fi scoasă la vânzare la un preț minim de 600.000 euro. Oferta de vânzare va fi menținută trei ani. Părțile convin în mod expres că soții Hoară vor avea dreptul de a locui în casa 4 pe perioada ofertei de vânzare, fără a împiedica cu nimic vânzarea acesteia. În cazul în care casa 4 nu se vinde în termen de trei ani, aceasta va rămâne în proprietatea soților Hoară”, se arată în contract.
Marinică suedezul
Imobilele de 250 mp fiecare, împreună cu o zonă comună (piscină, cramă, zonă barbeque), sunt ridicate de de afaceri bistrițean Emil Nistor. Marena Silva SRL este unul dintre principalii furni-zori de lemn pentru austriecii de la Schweighofer, în ultimii ani virând marfă de peste 26 de milioane de lei, potrivit unei investigații Rise Project. Un control de la Antifraudă a vizat recent activitea firmei, ai cărei patroni erau prinși deja într-un lanț de probleme penale.
Suedezul nu era suedez. Era chiar Marcel
Vilele din Ghermănești sunt scoase la vânzare cu promisi-unea mincinoasă că sunt case la lac. În realitate, foișorul casei 4 nu va vedea niciodată vreun iaht tras la pontonul lui Hoară, ci, cel mult, vreo bărcuță mică de lemn, cu vâsle, cu care să se joace copiii pe apa din canal. Pentru că, deși fostul canal de irigații este drenat și gata să primească apa din lac și s-o aducă la casa Hoară, asta pur și simplu nu se poate. În calea fericirii ambițiosului Marcel stă un baraj. Construit de ani buni, barajul acoperă conducta care duce apa menajeră din Ghermănești la stația de epurare din Snagov. Marcel, cunoscut în sat ca „deputatul” sau „senatorul”, face eforturi uriașe – și ilegale, dacă vreo autoritate ar băga de seamă – să dărâme barajul. Pentru asta i-a cășunat pe vecinul pe proprietatea căruia se află barajul. Omul s-a trezit cu plângeri la toate instituțiile posibile: Poliție, Primărie, Apele Române, Garda de Mediu, Procuratură… Cum nici conducta, nici barajul nu-i aparțin, omul răspunde la toate, obosit de șicane, temător însă, văzând cât de influent este dl „senator”. Atât de influent încât să riște chiar un dezastru ecologic prin tentativa de a ridica conducta deasupra apei, prin intermediul unui „călugăr” folosit în construcții, demers abandonat în cele din urmă când vechea conductă a dat semne că se poate fisura. Pentru asta însă, pe dl Hoară nu l-a anchetat nimeni. Așa cum nimeni nu l-a anchetat nici pentru a justifica proprietatea de la Snagov. Potrivit documentelor, familia Hoară a dat 50 de euro pe mp de teren, în total, așadar, 356.500. La asta se adaugă cel puțin 120.000 de euro, valoarea de construcție a casei 4 la roșu. De unde să fi avut dl Hoară cel puțin jumătate de milion de euro? Câte vaci să fi crescut părinții săi? Câte roșii să fi cultivat?
Unul dintre cei mai emblematici PDL-işti, Marcel Hoară a pozat ani la rând în politicianul sărac şi cinstit. A preferat, ca mulți alți colegi de partid, să-şi bage familia la înaintare
După ani de minciuni, Marcel Hoară decide să-și asume proiectul „Piatra Craiului”, așa cum se numește strada din Snagov pe care își are domeniul: pe 13 ianuarie 2016 a fost înființată firma Home Art Development. Care vinde vilele pe care Home Art Construct le ridică. Sediul… Ghermănești, strada Piatra Craiului. Asociați... Enache Marinică 50% și Hoară Marcel 50%