“Corupţia ucide!” a fost laitmotivul dezbaterii de ieri privind Strategia Naţională Anticorupţie. Dacian Cioloş a dat ca exemplu cazuri precum cel de la Spitalul de Arşi, scandalul Hexi Pharma sau episodul sclaviei de la Berevoieşti. Premierul a acuzat însă şi mentalitatea românului de rând care “strecoară banii în buzunarul medicului”.
O sută de milioane de euro ne costă măsurile din noua Strategie Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016-2020, susţine ministrul Justiţiei. “Este timpul să punem accentul pe educaţie şi prevenţie pentru a preîntâmpina faptele de corupţie. Combaterea corupţiei numai prin forma coercitivă a statului şi prin acţiunea extraordinară a DNA nu este suficientă”, a explicat Raluca Prună. Premierul Dacian Cioloş crede că situaţiile de la Spitalul de Arşi, scandalul Hexi Pharma şi sclavia de la Berevoieşti nu sunt cazuri izolate, ci reprezintă imaginea de ansamblu a sistemului. “Corupţia şi indiferenţa ucid literalmente. Am văzut cu toţii zilele acestea la Spitalul de Arşi pacienţi care erau ţinuţi în condiţii inumane. Situaţia de la Berevoieşti vorbeşte foarte mult despre noi ca societate şi indiferenţa individuală şi modul în care anumite autorităţi locale au acţionat sau nu au acţionat”, a explicat Cioloş.
Virusul e în minte
Pe acelaşi discurs a mers şi ministrul Sănătăţii. “Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate. Un stat slab este cel care nu construieşte spitale, nu asigură medicamente, nu asigură salarii decente, nu asigură condiţii decente pentru pacienţi şi pentru medici, nu-şi protejează pacienţii şi medicii de abuzuri”, s-a plâns Vlad Voiculescu. Dincolo de corupţia impregnată până în măduva sistemului, premierul a criticat şi mentalitatea românului de rând, care “strecoară banii în buzunarul medicului” şi ofetă “mici atenţii” funcţionarului de la ghişeu. "Fără o schimbare de atitudine din partea noastră, ca beneficiari ai serviciilor publice din Sănătate şi Educaţie, nu o să reuşm să eliminăm corupţia, mai ales indiferenţa”, a concluzionat prim-ministrul Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş, premier: Încă mai avem acel MCV, care a fost impus României şi Bulgariei acum 10 ani. În măsura în care vom aplica această Strategie Anticorupţie, vom ajunge cu siguranţă la o situaţie în care să nu mai avem nevoie de această monitorizare din exterior
“Încrederea publică în Justiţie şi în instituţiile anticorupţie ne arată că procesul care a început în 2000 a ajuns la maturitate. Suntem astăzi în situaţia când încrederea publicului în DNA a ajuns la 69 la sută”, susţine ministrul Justiţiei, Raluca Prună.