Jurnalul.ro Ştiri Observator Tehnocraţii au devalizat la urgenţă RomâniaFilm

Tehnocraţii au devalizat la urgenţă RomâniaFilm

de Cristian Anton    |   

Corina Şuteu, fostul ministru al Culturii, a cedat abuziv patrimoniul Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” către autorităţile locale din ţară, în ultimele zile de mandat ale Guvernului tehnocrat.

Măsura a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă pe care conducerea regiei o consideră ilegală, după cum se arată într-un memoriu trimis Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

Din motive necunoscute, RomâniaFilm a pierdut dreptul de proprietate asupra sălilor de cinematograf şi a grădinilor de spectacol pe care le deţinea prin actul său constitutiv.

 

RomâniaFilm a rămas fără imobilele pe care le avea în proprietate încă din 1991, anul înfiinţării sale, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 91/2016 a fostului ministru al Culturii şi Cultelor din Guvernul condus de Dacian Cioloş. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial pe 12.12.2016, dar conducerea regiei, susţine că ordonanţa este ilegală. Aceasta acuză faptul că proiectul a fost elaborat de ministrul Corina Şuteu fără consultarea instituţiilor de interes naţional pe care le vizează- Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Film şi RomâniaFilm. Mai mult, ordonanţa aduce atât de multe modificări în domeniu (modifică sau abrogă 60 din cele 77 de articole ale OUG 39/2005), încât era nevoie practic de o lege nouă a cinematografiei.

Ordonanţa modifică inclusiv schemele de acordare a ajutoarelor de stat aprobate de Guvern prin Memorandumul din 19.01.2016, valabile până în 2020 şi notificate la Bruxelles. Potrivit RomâniaFilm, ordonanţa blochează pentru cel puţin un an concursurile de proiecte cinematografice.

 

„În ordonanţa de urgenţă nu sunt cuprinse explicaţii pentru o mare parte din modificări, iar pentru altele justificarea este insuficientă şi absolut nesusţinută. Ordonanţa de urgenţă nu reflectă realitatea instituţiilor pe care le vizează, distorsionează situaţia fondului cinematografic, a patrimoniului cinematografic pe care îl tratează într-o dispozitie neclară.

Mai mult, ordonanţa de urgenţă nu conţine nici o reglementare cu privire la situaţia juridică, administrativă şi funcţională a sălilor şi grădinilor de cinematograf ce s-au aflat în patrimoniul Regiei”, se mai arată în raportul RomâniaFilm.

Transfer silit de proprietate

Ordonanţa ministrului Şuteu “realizează de fapt un transfer silit de proprietate, în condiţiile în care se prevede preluarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic, prin încheierea unui protocol între reprezentantul unităţii administrativ teritoriale şi reprezentantul subscrisei, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, în urma notificării adresate de către unitatea administrativ teritorială regiei”. Potrivit legii constitutive, RomâniaFilm este proprietara bunurilor din patrimoniul său, cu o valoare de 919.633.000 lei la nivelul anului 1991.

 

Ministrul preia o aberaţie

O ordonanţă din 2005 prevedea faptul că imobilele sunt în proprietatea privată a statului şi doar administrate de RomâniaFilm, dar Curtea Constituţională o declara neconstituţională. În 2008, o altă lege stipula din nou că bunurile RomâniaFilm sunt în proprietatea privată a statului şi sunt trecute în domeniul public al autorităţilor locale, dar aplicarea sa a fost blocată.

În aceste condiţii, asistăm din partea ministrului Corina Şuteu la perpetuarea unei “aberaţii din punct de vedere juridic. Se ajunge astfel ca bunuri din patrimoniul regiei să fie transmise (…) fără nicio despăgubire prealabilă”, după cum se explică în memorial regiei.

 

Clădirile şi terenurile din patrimoniul RomâniaFilm au reprezentat dintotdeauna o miză imobiliară serioasă pentru autorităţile locale şi clienţii acestora 

 

Subiecte în articol: romaniafilm corina suteu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri