Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Telemunca împovărează angajații. Avantajele și dezavantajele lucrului la distanță

Telemunca împovărează angajații. Avantajele și dezavantajele lucrului la distanță

Telemunca a devenit aproape o normă în actualele condiții, când restricțiile pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus se prelungesc pe parcursul mai multor luni. Deși pare mai confortabil lucrul din propriile locuințe, 37% angajați muncesc mai mult decât atunci când mergeau la birou, arată studiul Wisemetry Research.

"Oamenii muncesc mai mult atunci când lucrează de acasă. 37% dintre respondenţii care au experimentat şi munca de la birou şi munca de la domiciliu/ regimul telemuncă spun că lucrează mai mult, ca timp alocat, atunci când muncesc de acasă. 35% spun că nu au observat un tipar sau lucrează la fel de mult în ambele situaţii, iar cei mai puţini, 28%, sunt de părere că muncesc mai mult de la birou. Principalele motive ale unui program de muncă prelungit de acasă sunt: apar spontan mai multe activităţi ce trebuie rezolvate - 47%; vor să demonstreze că pot lucra eficient, sau chiar mai eficient, şi de acasă - 42%; preferă să nu se întrerupă din ritmul de muncă/ concentrare - 38%; întreruperi datorate membrilor familiei sau activităţilor casnice - 30%", potrivit unui comunicat al agenţiei de cercetare de piaţă Wisemetry Research, realizatorul studiului.

Îndeosebi femeile sunt cele care muncesc mai mult de acasă, 78% dintre acestea întrerupându-și activitatea pentru a desfășura diverse activități casnice, spre deosebire de numai 22% dintre bărbați. 

Aceste opriri repetate provoacă epuizare mentală și efort sporit de lucur pe parcursul zilei. 31% dintre salariați au stări de anxietate mai frecvente când lucrează de acasă, iar 25% se simt mai anxioşi la birou.

"În comparaţie cu munca de la birou, telemunca încurajează gândirea creativă, dar pentru unii angajaţi poate întreţine stări de anxietate şi poate îngreuna comunicarea între colegi. Peste o treime dintre respondenţi consideră că sunt mai creativi atunci când muncesc de acasă, în timp ce un sfert apreciază că munca de la birou îi ajută să fie mai creativi. În plus, munca de acasă pare să încurajeze şi adoptarea unor obiceiuri de viaţă sănătoase, precum luarea mesei de prânz şi desfăşurarea activităţilor fizice/ sportive", arată cercetarea.

Totuși, peste 50% dintre salariați spun că munca la birou le facilitează comunicarea cu ceilalți colegi, iar 30% consideră că nu au un control asupra sarcinilor celorlalți membri ai echipei lucrând de acasă. 

Prin urmare, telemunca  sporește satisfacția muncii, aduce mai multă flexibilitate prin ajustarea programului de lucru la propriile nevoie și responsabilități personale. 42% dintre angajați încearcă să arate că lucrează eficient și de acasă.

Pe de altă parte, se prelungește programul de muncă și se crează sentimente de alienare prin lipsa interacțiunii umane și a dificultăților de separare a vieții profesionale de cea personală. 

Studiul a fost realizat online, în perioada, 30 octombrie - 4 noiembrie, pe 1.000 de persoane.
 

Subiecte în articol: munca de acasa telemunca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri