Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni armate între Rusia și Ucraina. SUA și NATO în alertă

Tensiuni armate între Rusia și Ucraina. SUA și NATO în alertă

Tensiunile s-au amplificat în Donbas din cauza acuzaţiilor dintre Rusia şi Ucraina de mobilizare a trupelor şi de efectuare a pregătirilor pentru o posibilă ofensivă. Acest lucru a provocat îngrijorarea SUA şi NATO.

În regiune a izbucnt un conflict armat în 2014 între forţele proguvernamentale ucrainene şi rebeli separatişti susţinuţi de Rusia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova pentru sporirea prezenţei trupelor, sub pretextul unor exerciţii militare la graniţa cu autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk . Astfel, în ultimele zile, Kievul a lansat o intensă activitate diplomatică pe lângă partenerii săi internaţionali, în special SUA şi NATO. Zelenski şi-a asigurat susţinerea preşedintelui american Joe Biden.

Totodată, Kievul acuză Moscova de uciderea a patru soldaţi ucraineni la sfârşitul lunii martie, de către rebelii separatişti într-o încălcare a încetării focului,, în vigoare din 2015. De la începutul anului, 20 de soldați ucrainieni au fost omorâți și 57 răniţi.

Conflictul din Donbas s-a soldat cu aprxmativ 14.000 de morţi în 7 ani, potrivit ONU.

 

Subiecte în articol: Rusia ucraina donbas sua nato
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri