Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în Asia Centrală. Noi confruntări la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan

Tensiuni în Asia Centrală. Noi confruntări la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan

de Giulia Anghel    |   

Noi confruntări au avut loc, miercuri, între polițiștii de frontieră din Kârgâzstan și Tadjikistan, ce survin pe fondul războiului din Ucraina și a luptelor din Nagorno-Karabah între Armenia și Azerbaidjan.

Polițiștii de frontieră au făcut schimb de focuri după o dispută cu privire la granița dintre cele două țări, au declarat oficiali de ambele părți, citați de Al-Jazeera. Disputa a început după ce militarii kârgâzi i-au acuzat pe tadjici că au ocupat poziții într-o parte a frontierei care nu este demarcată. Mai mult de o treime din granița de 1.000 km  a celor două țări este disputată.

Partea tadjică a declarat că polițiștii de frontieră kârgâzi au deschis foc neprovocat cu arme și mortiere asupra avanpostului lor, omorând doi militari tadjici și rănind alți 11 polițiști. Kârgâzstanul nu a raportat deocamdată nicio victimă.

 

 

 

Atât Kârgâzstanul, cât și Tadjikistanul, foste republici sovietice, sunt aliați ai Rusiei și găzduiesc baze militare rusești, dar luptele pentru problemele de frontieră sunt frecvente iar  anul trecut au fost la un pas de război.

Rusia le-a cerut aliaților săi din Asia Centrală să ia măsuri urgente pentru a readuce sub control situația de la granița dintre cele două țări, potrivit agenției RIA Novosti, care citează o sursă din Ministerul de Externe de la Moscova.

O ciocnire similară a avut loc și în luna iunie 2022, cand a fost ucis un polițist de frontieră tadjik. Escaladările serioase sunt rare, dar temerile legate de un conflict mai larg au început în 2021, cand zeci de oameni au murit in cea mai mare confruntare dintre cele două state din ultimii 30 de ani.  

Ciocnirile survin în ajunul  summitul Organizației de Coooperare de la Shanghai (OCS) care se desfășoară în Uzbekistan. Liderii kârgâzi și tadjici sunt așteptați să participe la lucrări, alături de președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping, precum și de alți lideri mondiali.

Summitul se desfășoară cu participarea a 15 lideri din toate cele 8 state membre SCO, respectiv China, India, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, plus trei țări care au calitatea de observatori, Belarus, Iran și Mongolia, și alte state țări partenere de dialog, Armenia, Azerbaidjan, Turcia și Turkmenistan.

China vede grupul, fondat în timpul președintelui Huo Jinato, predecesorul lui Xi Jinping, ca o contrapondere a alianțelor conduse de SUA în Asia de Est. Totodată, Beijingul a luat parte, săptămânile trecute, la exercițiile militare multiguvernamentale din Rusia, arătându-și forțele în dezvoltare rapidă.

Subiecte în articol: Asia Centrală kargazstan Tadjikistan Rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri