Jurnalul.ro Editoriale La 26 de grade rosé-ul e băutura potrivită, care nu poate fi sugerată ca investiție

La 26 de grade rosé-ul e băutura potrivită, care nu poate fi sugerată ca investiție

de Ionuț Bălan    |   

Toamna pare să semene cu o vară târzie, cu multe zile care ating 26 de grade. E momentul ideal pentru rosé.

Potrivit The Economist, când sunt 26 de grade în Marea Britanie, oamenii se calcă pe picioare în parcuri și beau rosé. Și nu c-o spune respectata publicație din Regatul Unit, Majestic, cel mai mare retailer de vinuri din UK, arată că 26 de grade e punctul în care vânzările de rosé le depășesc pe cele de vin roșu și alb.

Spre deosebire de margarita în perioada caldă, rosé-ul poate fi băut în cantitate mare și să dezlege limbile în timpul multelor pahare consumate. Iată argumentul hotărâtor.

Rosé-ul e de la greci, iar odată cu reperele culturale se pare că a fost preluat de romani și cultivat pe sol galic. Sau poate că l-au adus chiar grecii ionieni din Phocaea, când au întemeiat Marsilia (Massalia) cu 600 de ani înainte de Hristos. De fapt, ce mai contează, important este că Provența din sud-estul Franței, partea dinspre Răsărit a Occitaniei, unde se vorbește o limbă atât de apropiată de catalană că ai zice că e aceeași, e responsabilă pentru mai mult de o treime din producția mondială de rosé. Mai exact, jumătate de producția de vin provensală e de rosé și doar o treime îi revine vinului roșu. Iar provensalii lui Mistral, d’Arbaud sau Lafont, locuitorii regiunii care le-a oferit cu generozitate teme lui van Gogh, Cézanne ori Signac, consumă o bună parte a vinului produs „la castel”: Château d’Esclans, Château du Galoupet, Château Minuty, Château de Brégançon, Château de Roubine, Château de Mauvanne, Château de L’Aumérade etc. Dar ne lasă și nouă destul…

Pentru carnea de vită sunt potrivite vinurile roșii seci sau demiseci, ușoare sau mediu-corpolente, cu un nivel de acid ușor mai ridicat, Merlot ori Cabernet Sauvignon. La pește merge un vin alb, precum Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Celebra Julia Child - cea care a dezvăluit publicului american, la tv, „secretele” bucătăriei franțuzești, dar și în scris, în cartea Mastering the Art of French Cooking - consideră, însă, că rosé-ul poate fi servit cu orice. Deci e un vin versatil!

Oenologii nu iau rosé-ul în serios. Unii îl denumesc „bitch diesel” ceea ce poate să trădeze o doză de misoginism asociată cu vinul „pentru femei”. „Tradiţia” îl denumeşte chiar „Coca Cola wine”, iar Barbara Drew, un maestru al vinului la Berry Bros & Rudd, cel mai vechi comerciant de vinuri din Marea Britanie, citată tot de The Economist, subliniază că rosé-ul este etichetat ca „neserios” și pentru că nu poate fi învechit, precum vinul roșu și astfel nu face obiectul colecționarilor și investitorilor.

Numai că afară sunt 26 de grade, toamna aduce a vară târzie și vinul rosé e perfect.

Subiecte în articol: rose the economist
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri