Jurnalul.ro Ştiri Externe Tot ce trebuie să ştii despre Muntele Agung

Tot ce trebuie să ştii despre Muntele Agung

Oamenii de ştiinţă se aşteptă la o erupţie masivă a Vulcanului Agung din Bali, pentru prima dată după mai mult de 50 de ani, scrie The Independent.

Perturbările de la suprafaţa vulcanului au pus insula în alertă, iar sute de mii de persoane au fost nevoite să evacueze. Rezidenţii au fost mutaţi în adăposturi temporare şi au fost amplasate semne cu “Intraţi într-o zonă activă de pericol vulcanic”.

Cei de la The Independent şi-au pus întrebări legate de ce înseamnă această erupţie pentru insulă şi pentru lume, în general, şi au căutat răspunsuri.

Unde este Muntele Agung?

Muntele Agung, cel mai înalt munte din Bali, este localizat în cea mai vestică parte a insulei. Muntele este localizat la 984 de kilometri de capitala Indonezie, Jakarta, şi la 18 kilometri de alt vulcan din Bali, Muntele Batur.

Când a erupt ultima oară?

Vulcanul a erupt ultima oară în februarie 1963 şi a durat aproape un an.

Ce s-a întâmplat?

Erupţia din 1963 a fost cea mai mare şi mai distructivă erupţie din istoria ţării. A distrus un număr mare de sate şi a omorât în jur de 1,600 de oameni. Erupţii minore şi scurgeri piroclastice au continuat pe insulă pentru mai multe luni. În jur de 280 de milioane m3 de magmă au ieşit din munte în această perioadă, iar lava a călătorit o distanţă de 14 kilometri spre sud.

Cele mai mortale efecte ale erupţiei au fost scurgerile piroclastice. Valurile de gaz fierbinte au călătorit sute de kilometri pe oră şi au cărat cenuşă şi roci cu ele. Scurgerile au cauzat cele mai multe decese în evenimentul din 1963.

Ce s-a întâmplat până acum?

Experţii au ridicat alarma privind Muntele Agung în septembrie, când au detectat un număr crescut de cutremure care aveau loc sub suprafaţa vulcanului. Nu la mult timp după, vulcanul a început să emită fum şi cenuşă.

Alerta a fost ridicată la cel mai înalt nivel. Alunecări de sedimente au fost văzute de-a lungul muntelui, iar locuitorii satelor din apropierea muntelui au declarat că au auzit bubuituri.

Aproximativ 100,000 de persoane au fost evacuate din apropierea vulcanului. Aeroporturile de pe insulă au fost, de asemenea, închise, iar mii de călători au rămas blocaţi. În alte ţări, guvernele au avertizat călătorii să evite această destinaţie turistică.

Ce se poate întâmpla?

Experţii încă nu s-au pronunţat în legătură cu cât de mare va fi erupţia sau dacă va avea loc, în cele din urmă. Diana Roman, geologist în cadrul Carnegie Institution din Washington, a declarat pentru Washington Post că oamenii de ştiinţă “nu au baze pentru a ştii dacă această erupţie se va intensifica, va continua la nivelul actual sau se va opri”.

Dacă erupţia este mare, atunci va fi o problemă majoră pentru locuitorii insulei, care depind foarte mult de turism şi agricultură pentru a supravieţui. În prezent, unele linii aeriene deja permit cumpărătorilor să schimbe sau să renunţe la biletele luate pentru Insula Bali.

Pe de altă parte, erupţiile vulcanice pot micşora temperatura Pământului. Teresa Ubide, profesoară de vulcanologie la Universitatea din Queensland, a declarat pentru The Guardian că asta se întâmplă datorită emisiilor sulfurice ale vulcanului. Aerosolii cu bază sulfurică blochează radiaţiile provenite de la soare, micşorând astfel temperatura globului.

Ultima dată când Muntele Agung a erupt, temperatura globală a scăzut cu 0,1 – 0,4 grade Celsius.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri