Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Totul despre acnee: cauze, simptome, tipuri, diagnostic, prevenție, tratament

Pentru foarte multe persoane, adolescența înseamnă acnee distinctivă pe față și, deoseori și pe piept și pe spate. Aceste mici imperfecțiuni ale pielii tind să dispară odată cu înaintarea în vârstă, dar pentru un număr mare de persoane, coșurile dureroase, roșii și, uneori, galbene pot dura până la maturitate. Acneea este una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii la adolescenți și adulți tineri, provocând disconfort și suferință emoțională.

Cauzele și diagnosticarea acneei

Acneea este cauzată de inflamația din unitatea pilosebacee, adică acel loc care adăpostește foliculul pilos și glanda sebacee. Glanda sebacee produce sebum, o substanță uleioasă care lubrifiază pielea. Conform specialiștilor, se pare că supraproducția de sebum înfundă glanda sebacee, ceea ce poate duce la inflamație și, eventual, la infecții bacteriene. De asemenea, s-au efectuat studii care indică o asociere între acnee și dietele bogate în zahăr, băuturi răcoritoare, sucuri, pâine albă, paste și cereale puternic procesate. În ceea ce privește diagnosticarea acneei, medicul de familie vă poate îndruma către un specialist în dermatologie care vă poate oferi un diagnostic precis. În cazul acneei hormonale, diagnosticul este adesea elaborat de mai mulți specialiști, inclusiv medicul ginecolog, cu posibila intervenție din partea unui specialist în endocrinologie. 

Tratarea și prevenirea acneei acasă

Cazurile moderate de acnee pot fi tratate acasă cu recomandări simple și cu produse fără rețetă. Acneea ușoară spre moderată include doar câteva puncte albe, puncte negre și coșuri mici și nu este foarte răspândită. Puteți trata acneea ușoară spre moderată spălându-vă pielea de două ori pe zi, folosind produse de curățare delicate pentru pielea sensibilă și aplicând un produs dermatocosmetic pentru acnee. REKZE Laboratoires, a formulat o cremă anti-acnee deosebit de eficientă, cu un conținut bogat în ingrediente naturale care combat acneea. Este o cremă tratament care actioneză împotriva acneei, formulată în Italia, testată dermatologic și clinic, cu rezultate dovedite. Foarte multe tratamente anti-acnee, chiar și cele eliberate fără rețetă medicală, necesită o perioadă de adaptare, de cel puțin 4 săptămâni. În această perioadă de adaptare, pielea se va obișnui cu acele ingrediente care combat acneea, însă sunt posibile iritații, uscarea pielii, mâncărimi sau agravarea simptomelor. Această iritație tinde să fie mai gravă în cea de-a doua săptămână de tratament, dar după o lună sau două, iritația dispare în cele din urmă și pielea devine din ce în ce mai luminoasă și mai curată. Utilizarea unei creme cu SPF este indicată pentru ca tratamentul anti-acnee să funcționeze și mai bine, iar iritația să nu se agraveze din cauza razelor UV. 

Ce facem dacă acneea nu se ameliorează cu îngrijirea la domiciliu?

Dacă abordarea descrisă mai sus nu funcționează conform așteptărilor, luați în considerare medicamentele eliberate pe bază de rețetă. În general, medicii de îngrijire primară și dermatologii folosesc o abordare treptată pentru a trata acneea, recomandând administrarea de medicamente orale, cum ar fi antibiotice, loțiuni retinoide sau proceduri precum peeling sau tratamente cu laser. 

Subiecte în articol: acnee
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri